Tudomány

Csökkentheti a szorongást a botoxinjekció

Anna Efetova / Getty Images
Anna Efetova / Getty Images

Érdekes mellékhatását találták a botoxinjekciónak amerikai kutatók: az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) mellékhatás-bejelentő rendszeréből kinyert adatok szerint a beinjekciózott botulinum toxin csökkentheti a szorongásos rendellenességeket. A Kaliforniai Egyetem szakértői a FAERS rendszerbe lejelentett mellékhatásokat nézték át, és nagyjából 40 ezer ember adatai alapján megállapították: a botoxnak van egy nem várt mellékhatása is.

Az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény szerint a kutatók ezúttal nem a negatív, hanem a pozitív mellékhatásokra akartak koncentrálni, így bukkantak rá arra, hogy a botox enyhítheti a szorongást. A jelenséget azoknál figyelték meg, akik legalább négy különböző területen kaptak injekciót, tehát nemcsak a homlokon, ahol a leggyakoribb az ilyen beavatkozás. A botoxot használókat olyanokkal hasonlították össze, akik más ránctalanító eljárást választottak, és kizárták azokat az alanyokat, akik antidepresszánst vagy más, orvos által felírt hangulatjavítót szedtek.

A Scientific Report szaklapban megjelent kutatás szerint a kontrollcsoporthoz képest csökkent a botoxozott páciensek szorongása, és az azzal összefüggő egészségügyi problémáik is. A kutatócsoport matematikai algoritmust is alkalmazott, hogy statisztikailag szignifikáns különbséget keressen a botoxot és a más ránctalanító megoldásokat választók között.

A botoxinjekciót kapók esetében 22-72 százalékkal csökkent a szorongás szintje a kontrollcsoporthoz képest.

Négy beavatkozási területet vizsgáltak, a többihez egyelőre nem volt elég adat az adatbázisban.

A kutatók megjegyzik: az eredményt torzíthatja, hogy a botoxot használók csak egy töredéke jelenti a FAERS-be a mellékhatásait, illetve az is, hogy a vény nélkül kapható kedélyjavítókat még szedhették az alanyok, ezt nem voltak kötelesek bevallani. Ugyanennek a kutatócsoportnak azonban volt egy korábbi tanulmánya is, amely azt mutatta ki, hogy a botoxot kapó emberek ritkábban jelentenek depresszióval összefüggő tüneteket.

A szakértők szerint a témában érdemes tovább vizsgálódni, és feltárni, vajon a botulinum toxin által kiváltott molekuláris folyamatok lehetnek-e a felelősek a szorongás és a depresszió csökkenéséért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik