Tudomány

Lenyűgöző videón, ahogy a NASA űrszondája elrepül a Jupiter felett

Rainer Zapka / EyeEm / Getty Images
Rainer Zapka / EyeEm / Getty Images

A NASA Juno űrszondája június 7-én igen közel repült el a Jupiter fagyos holdjánál, a Ganymedesnél – írja a NASA JPL oldala. Utoljára két évtizede járt űreszköz ennyire közel az objektum felszínéhez. Kicsit több mint fél nappal később a Juno 34. alkalommal közelítette meg a Jupitert.

A szakértők most a szonda adatai alapján egy videót készítettek a Juno repüléséről.

„Az animáció megmutatja, hogy milyen szép is lehet a mélyűri felderítés ” – mondta Scott Bolton, a Southwest Research Institute munkatársa és a misszió vezető kutatója.

A 3 perc 30 másodperc hosszú videón először az látható, ahogy a szonda a Ganymedes felett halad mintegy 1000 kilométerrel. A felszín sötét régióit szublimáló jég alakítja ki, de a felvételen a Tros, a hold legnagyobb és legfényesebb krátere is feltűnik. A Juno nagyjából 15 óra alatt teszi meg a Ganymedes és a Jupiter közötti 1,18 millió kilométeres távolságot. A videó második felében már a gázóriás, illetve az atmoszférájában tomboló viharok láthatók, a szonda az égitest felső felhőitől mintegy 3400 kilométerre repült. A Juno legközelebb július 21-én fogja megközelíteni a bolygót.

A Junót 2011-ben indították el. Az űreszköz feladata a Jupiter és holdjainak vizsgálata, fő célja a gázóriás mágneses terének, magjának és légkörének elemzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik