Tudomány zöldövezet

A megújulók lenyomták a fosszilis energiahordozókat Európában

Getty Images
Getty Images

Európa lassan, de biztosan csökkenti a fosszilis energiahordozók használatát – ezt igazolja az is, hogy az Ember és az Agora Energiewende közösen publikált elemzéséből kiderült, a tavalyi év során több áramot termelt a kontinens megújulókból, mint fosszilis forrásokból. Az Engadget cikkéből kiderül, hogy ez még soha nem fordult elő korábban.

A szél-, nap-, és vízenergia felelt a megtermelt áram 38 százalékáért, ez az arány 2019-ben 34,6 százalék volt. A fosszilis energiából tavaly 37 százalékát nyertük az elektromosságnak. A megújuló szektor nagy nyertesei a szélenergia és a napenergia voltak, ezek 15 és 9 százalékkal növelték a részüket.

Hollandia, Svédország és Belgium járt az élen a megújulókkal kapcsolatos növekedésben.

A szén- és atomenergia 20 és 10 százalékot esett a kontinensen a tavalyi évben, a földgáz azonban továbbra is népszerű Európában. A világjárvány alatt ez az energiahordozó még mindig olcsó maradt, ezért csak 4 százalékot esett az energiamixben. Görögországban, Hollandiában és Lengyelországban használtak belőle többet, mint 2019-ben. Kijelenthető tehát, hogy a megújulók elsősorban a szén szerepét veszik át, a földgáz, úgy tűnik, stabilan tartja magát.

A szakértők szerint a koronavírus-járványnak nagyon kicsi hatása volt a jelenségre. A tendencia nagyon jó, de még mindig van min dolgozni: a biomassza 2018 óta például csak stagnál, és a vízenergia arányát is lehetne növelni. Ha szeretnénk elérni a környezetvédelmi céljainkat, Európának 2030-ra háromszorosára kell majd növelnie a megújuló-kapacitását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik