Tudomány

Ez volt a valaha élt legnagyobb állat a Földön

JUSTIN TALLIS / AFP
JUSTIN TALLIS / AFP

Az évmilliók során rengeteg állat élt a Földön, melyek nagy része azonban kipusztult: a napjainkban látható populációk mindössze 1 százalékát teszik ki a valaha élt összes állatnak. Míg a vizekben a mai napig tetten érhető a legnagyobb lény, az akár 33 méteresre és 150 ezer kilogrammos kék bálna, a szárazföldön más a helyzet, írja az IFLScience.

A valaha élt legnagyobb szárazföldi állat a Patagotitan volt, amelynek maximális hosszúsága 37 méteres lehetett. Becslések szerint a jószág 70 tonnát nyomhatott, ami nagyjából 10 afrikai elefántnak felel meg, a legnagyobb ma élő szárazföldi faj súlyának.

Ez az őskori nehézsúlyú állat a szauropodák alrendágába tartozott, amelybe nagy testű növényevők voltak nagyrészt. Ez a példány rendkívül hosszú nyakáról és szintén hosszú farkáról volt ismert, valamint négy törzsszerű lábáról, amely rendkívüli stabilitást adott nekik.

Ahogy a neve is sugallja, a Patagotitan a mai Argentína területén, Patagónia régiójában élt.

Nem véletlen, hogy ez a terület volt az Argentinosaurus otthona is, amelyről korábban azt hitték, hogy a legnagyobb dinoszaurusz volt, mielőtt a Patagotitan maradványait megtalálták. Figyelembe véve a azonban a sziklás Patagóniából előkerült titanoszauruszok számát, elképzelhető, hogy egy napon ennél is nagyobb fajra bukkanhatnak a szakértők.

Kapcsolódó
Ez az állat százszor kisebb, mint egy homokszem
Az úgynevezett nyálkaspórásokból több ezer faj létezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik