Tudomány zöldövezet

Súlyosabb a gyerekéhezés is a klímaváltozás miatt

Getty Images
Getty Images

A Vermonti Egyetem kutatói 19 ország vizsgálatával figyelték meg a klímaváltozás és a gyerekek étrendjének összefüggését. A kutatáshoz végül 107 ezer gyerek adatait sikerült összegyűjteni, és kiderült, hogy a globális felmelegedés okozta változások nagyobb negatív hatással vannak a gyerekéhezésre, mint a többi faktor: a szegénység, a nem megfelelő higiénés körülmények és a rossz oktatás – írja az Eurekalerten megjelent sajtóközlemény.

Ez az első kutatás, ami a magasabb átlaghőmérsékletet, a hőmérsékleti kilengéseket és a csapadékváltozásokat köti össze az éhezéssel.

A szakértőket megdöbbentette, hogy már most hatással van az éhezésre a klímaváltozás – több kutatás készült már arról, hogy a jövőben milyen következményei lesznek, de az, hogy már most látszik némi változás, nem várt eredmény volt. A kutatásból kiderült, hogy a vizsgált régiókban (Ázsia, Afrika, Dél-Amerika) a felmelegedés hatására kialakuló

tápanyagszegénység nagyobb mértékű, mint amennyire az éhezést mérsékelni lehet az oktatás fejlesztésével, a víztisztítással, és a szegénység enyhítésével.

Az Environmental Research Letters tudományos folyóiratban megjelent tanulmány tanúsága szerint a szakértők az étrenddiverzitást vizsgálták, ami az ENSZ egy mutatója, és azt szemlélteti, hogy egy adott idő alatt hányfajta élelmiszerfajtát fogyasztanak a gyerekek. A vizsgált területeken átlagosan 24 óra alatt 3,2 élelmiszercsoportot fogyasztottak az 5 éven aluli gyerekek, a fejlett országokban ez általában a duplája (Kínában például 6,8 a 6 éven aluli gyerekek esetében).

A szakértők szerint ha nem alkalmazkodunk, a klímaváltozás súlyosbodásával az éhezés is sokkal komolyabbá válhat, és több gyerek haláláért lehet felelős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik