Tudomány zöldövezet

Egyre zöldebbé válik a sarkvidék

Az elmúlt két évtizedben rendre rendkívül alacsony volt az Északi-sarkvidéken a tengeri jég kiterjedése. Egy új vizsgálatban a szakértők azt mérték fel, hogy a jelenség miként hat a tundrán honos cserjék terjedésére – írja a Phys.org.

A csapat arra jutott, hogy ahogy olvad a tengeri jég, úgy válik egyre zöldebbé és barnábbá az Arktisz.

A tengeri jég eltűnése nagyban hat a régió hőmérsékletére és csapadékmennyiségére, azt azonban eddig alig tanulmányozták, hogy az átalakulás miként befolyásolja a környezet változására egyébként igen érzékeny sarkvidéki cserjékre.

Pierre Vernay / Polar Lys / Biosphoto / Biosphoto via AFP

A cserjék a térség leggyakoribb fás szárú növényei, melyek a fákhoz hasonlóan gyűrűket növesztenek. Ezek elemzése sokat elárulhat a múlt, illetve a jelen éghajlati átalakulásairól. Agata Buchwal, a lengyel Adam Mickiewicz Egyetem munkatársa és kollégái különböző sarkvidéki területekről, így Alaszkából, Kanadából és Grönlandról származó évgyűrűk adatait kombinálták a tengeri jég kiterjedésére, a hőmérsékletre és a csapadékra vonatkozó információkkal.

Az eredmények alapján a jégveszteség okozta klimatikus változások a legtöbb cserjére kedvezően hatnak, igaz bizonyos növényekre kifejezetten káros a folyamat. A kutatók szerint a cserjék terjedésükkel több szenet nyelhetnek el, a növekvő sötét felületek viszont kevésbé verik vissza a napsugárzást, így tovább melegíthetik a térséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik