Tudomány zöldövezet

Egy cég azt állítja, megoldotta a fúziós energia titkát

A fúziós energia kétségkívül a jövő olcsó, környezetbarát, kifogyhatatlan energiaforrása lehet, nem véletlen, hogy nemzetközi együttműködésben jelenleg is épül az ITER a francia Cadarache városa mellett, amely egy kísérleti fúziós kutatóreaktor lesz, és

nagyjából a Napban lezajló fúzió mintájára akar majd energiát gyártani.

Saját csillagunkban folyamatos fúzió zajlik, ez adja a földi élet számára nélkülözhetetlen energiát, azaz a fényt és a meleget. A több millió fokos hőmérsékleten, óriási sűrűség és brutális gravitáció mellett a csillagban olyan hidrogénfúzió megy végbe, ami során héliumizotópok jönnek létre. Az így keletkező energia olyan óriási, hogy nem csoda, ha viszonylag hamar eszünkbe jutott, hogy a Földön is le kéne másolni. A fúzió pontos működési mechanizmusáról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben:

A jövő atomreaktorából sosem lesz második Csernobil
Máshogy működik a fúziós reaktor, mint a hagyományos atomerőmű, ezért lényegesen biztonságosabb is. A lehetséges veszélyekről a jövő erőműinek alapját képező ITER szakértőit kérdeztünk.

Ma rengeteg kisebb, tokamak típusú, és másfajta fúziós reaktor is működik, de mindegyik olyan apró, hogy energiahatékonysági szempontból nem is érdemes beszélni róluk: több energiát használunk el ahhoz, hogy a plazmát létrehozzuk, mint amennyit a fúzióval kapunk. A legnagyobb közülük a Nagy-Britanniában található JET, de van az ITER szomszédjában is egy, amit már nyugati fúziós reaktornak hívnak. Vannak más elven működő reaktortípusok is, ilyen például a nyugati sztellarátor, de egyik sem termel még hatékonyan energiát.

Nem úgy az Új-Dél-Walesi Egyetemből kinőtt startup, a HB11 módszere, ami – ha hinni lehet a kutatóknak – alapjaiban reformálhatja meg a fúziós reaktorokat, egy teljesen újfajta módszert alkalmaz, amihez nincs szükség extrém magas hőmérsékletre és nyomásra, írja a Science Alert.

A jelenlegi legnagyobb probléma ugyanis a mostani módszerrel az, hogy sokkal több energiát kell beletáplálni, mint amennyit végül leadni képes.

A HB11 módszere állítólag sokkal olcsóbb és egyszerűbb is: hidrogénre és a bór B-11-es izotópjára alapul az extrém ritka trícium helyett. A fúziós láncreakció speciális lézerek segítségével indul be. A kutatók úgy egyszerűsítik le a magyarázatot, hogy a hidrogén egy nyíl, amivel el akarják találni a bóratomot, és ha sikerül, a reakció elindul.

Egyelőre nem tudni, hogy a módszer mennyire működőképes a gyakorlatban is, mivel még nincs prototípus, így a jövő zenéje, hogy végül ebből, vagy az ITER által alkalmazott megoldásból lesz valódi, hasznosítható energia.

Ajánlott videó