Tudomány

Havazni fog a fél országban

Múlt héten az úgynevezett meridionális áramlás déli ága az évszakhoz képest meleg levegőt sodort hazánk felé: miközben Nyugat-Európa az elemekkel küzdött, itthon csendes, napsütéses volt az időjárás. Korábban úgy tűnt, marad is ez a „semmilyen” idő, a beálló zonális áramlásban tőlünk északra nyugat-kelet irányban haladó ciklonok frontjai érintenek csak minket. Ám a modellek szombatról vasárnapra fordulva hirtelen óriási változást mutattak:

A hétfőn kezdődő lehűlést követően hét közepén még egy nyugati hidegfront hoz néhány fokos lehűlést, majd jövő hét elején határozottan ráfordulunk a télre

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Gyors lehűlés

A héten uralkodó zonális áramlás vasárnaptól ismét meridionálisra fordul, ezzel pedig időjárásunk markáns fordulatot vesz – itt írtunk róla részletesen, mit jelent e két meghatározó áramlási rendszer.

Nyugat-Európára hirtelen leszakad a hideg északról, a Földközi-tenger közepén kiterjedt ciklon alakul ki, ami Magyarország számára hideg, szeles és csapadékos időjárást jelent.

A hőmérsékletcsökkenését leginkább nyugaton tapasztalhatjuk, szombaton ott legfeljebb hat, vasárnap és hétfőn már csak 1-5 fokos csúcsokat mérhetünk, miközben délkeleten még tartja magát a 10 fok körüli hőmérséklet.

Rapid tél

Jövő hét kedden aztán az éjszakai fagyok, a nappali 1-10 fokos hőmérséklet (délkeleten lesz végig melegebb) mellé megérkezik a hó:

Az ország nyugati és északkeleti tájain síkvidéken is előfordulhat havazás, hegyvidékeken, így a Budai-hegységben is fehérbe öltözik a táj.

Csütörtöktől tehát egyre hidegebbre készülhetünk, szeles lesz az idő, a jövő hét elején pedig betör a tél, december elejétől jó pár fokkal elmaradnak az átlagok. De nem tart sokáig.

Várhatóan december 5-én visszaáll a nyugat-keleti áramlás, időjárásunk is visszatér a „normális” kerékvágásba, vagyis az olyankor megszokottnak nevezhető 5-7 fokos nappali csúcshőmérsékletekhez. A részletekről a Kiderül.hu legfrissebb előrejelzéseiből tájékozódhat.

Kiemelt kép: Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik