Tudomány zöldövezet

Gondozni kezdte a halott anyjába kapaszkodó kicsit

A hím sátánmajom tudomást sem vett kölykéről egészen addig, míg a nőstény elpusztult: ekkor – mindenki meglepetésére – magához vette a kicsit, „anyjaként” gondoskodik róla.

A Nyíregyházi Állatpark komoly sikereket ért el a sátánmajmok fajmegőrzésében, nőstény állatuk kétévente hozott világra egészséges utódot, amelyet minden alkalommal gondoskodóan nevelt. A legifjabb csapattagnak 4 hónappal ezelőtt adott életet, viszont a kicsi világrajövetele után pár héttel gondozóink étvágytalanságot, bágyadtságot figyeltek meg az anyaállatnál.

A park állatorvosai mindent elkövettek, hetekig harcoltak az életéért, de végül a hasnyálmirigy gyulladás legyőzte.

A legjobb apa

A kis hím majom ezzel komoly veszélybe került, mert ugyan már nem csupán anyatejjel táplálkozott, a napi testi kötődés és táplálékhoz juttatás mégis életbe vágó számára – áll a Nyíregyházi Állatpark közleményében. A szakemberek gondban voltak, mert ennél a fajnál nem jellemző, hogy az apa átveszi a kölyök nevelését, ezért már az anya gyógykezelése idején felkészültek rá, hogy nekik kell gondoskodni a kölyökről.

Működőképes megoldás, de csak a legvégső esetben szabad alkalmazni, mert minden állatkölyöknek fajtársai mellett van a legjobb helye, egy kézzel nevelt kismajmot később csekély eséllyel lehet csapatba rakni.

Amikor eljött a perc, és az anyaállat elpusztult, az apa olyat tett, ami mindenkit meglepett, sőt mélyen meghatott:

Az apa azonnal átvette a halott mamája bundájába kapaszkodó kölyköt, akit addig csak közömbösen nézegetett a közös kifutóban. Azóta pedig –akár egy született anya – a hátán viszi, magához öleli és gyümölcsökkel is eteti kicsinyét.

Apa és fia – Nyíregyházi Állatpark

Sámánmaszkot hordanak

A fehérarcú sátánmajmok (Pithecia pithecia)  más néven sakik, a dél-amerikai esőerdők alsóbb lombkoronaszintjeinek lakói, főleg gyümölcsökkel, magvakkal és rovarokkal táplálkoznak. A párok hosszú távú monogám kapcsolatban élnek, ahol az utódgondozás a nőstény feladata. Hangjuk madárcsicsergésre emlékeztet. Tömegük 1,5-2 kilogramm, dús szőrű farkuk pedig hosszabb, mint 30-40 centiméteres testük.

Egyetlen újvilági majom esetében sem tapasztalható ekkora eltérés a két ivar között;  a kifejlett hímek alapszíne fekete, csak az arcszőrzetük  fehér, míg a  nőstények  barnásszürke színűek. Félelmet keltő nevüket nem rossz természetükről, hanem szokatlan külsejükről kapták, hiszen az ivarérett hím olyan mintha „sámánmaszkot” viselne.

Illusztráció: Apa és fia. Forrás: Nyíregyházi állatpark

Ajánlott videó

Olvasói sztorik