Tudomány zöldövezet
Green Sea turtle entangled on a discarded fishing net

Műanyagba fullad a Galápagos-szigetek élővilága

24.hu
24.hu

2018. 05. 31. 08:59

A Galápagos-szigetek legfőbb nevezetessége a sokszínű élővilág - Charles Darwin például a helyi pintyeket tanulmányozva pontosította az evolúciós elméletet. A térség állatfajai azonban most óriási veszélyben vannak, ugyanis hatalmas mennyiségű szemét árasztja el a partokat.
Korábban a témában:

Az elmúlt időszakban óriási mennyiségű szemét halmozódott fel a szigeteknél. A helyi fókakölykök palackokkal játszanak, a remeterákok kupakokba költöznek be, a pintyek műanyagszálakból építenek fészkeket, a teknősök pedig tápláléknak nézik a zacskókat – írja az IFLScience.

Az óceánok műanyag-szennyezettsége egyre nagyobb méreteket ölt. Az ENSZ becslése szerint évente mintegy 13 millió tonna műanyaghulladék áramlik a tengerekbe, a számítások alapján pedig 2025-re megháromszorozódhat az óceánok szennyezettsége.

A discarded plastic bag floats at the surface of the Sea.  This image was taken to convey the concept of mans negative impact on the environment and Global Ocean pollution.  Plastic floating in the Ocean is a common sight throughout the world.  It is commonly now known as a threat to vast amounts of marine and bird life.  Its presence remains in the ocean for generations.  This image was taken whilst scuba diving in the Andaman Sea, Thailand.  I later removed the trash from the sea.
Nejlonzacskót találtak a Föld legmélyebb helyén
A környezetszennyezés már a Mariana-árkot sem kíméli.

A hulladékok egy része az 1978 óta világörökségi helyszínnek számító Galápagos-szigetekhez sodródik. Bár napjainkban a szigetcsoport területének 97 százaléka le van zárva, és csak felügyelettel látogatható, a térség még sincs védve az emberi tevékenység káros hatásaitól.

Az Exeteri Egyetem helyszínen dolgozó munkatársai az ITV-nek azt mondták, hogy a műanyagok jelentős része Dél-Amerikából és a Csendes-óceán térségéből érkezik. A legnagyobb mennyiségben palackok sodródnak a szigetekhez.

A szakértők azt gondolják, hogy a műanyag nem képes Ázsiától a Galápagos-szigetekig úszni.

Sokkal valószínűbb, hogy a hulladék kereskedelmi és halászhajókról kerül a környező vizekbe.

A flakonok és zacskók azonban csak a jéghegy csúcsát jelentik. A hulladék bomlásával létrejövő apró szemcsék, az úgynevezett mikroműanyagok szintén komoly problémát okoznak.

Ezeket a törmelékeket a tápláléklánc minden állata képes lenyelni, így az egész ökoszisztémát súlyosan fenyegetik.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2012. január 6.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j2) érkezik a kormányfő parlamenti dolgozószobájába. Mögötte áll Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (j), Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter (b2) és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály (b).
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.