Tudomány zöldövezet

Műanyagba fullad a Galápagos-szigetek élővilága

A Galápagos-szigetek legfőbb nevezetessége a sokszínű élővilág - Charles Darwin például a helyi pintyeket tanulmányozva pontosította az evolúciós elméletet. A térség állatfajai azonban most óriási veszélyben vannak, ugyanis hatalmas mennyiségű szemét árasztja el a partokat.

Az elmúlt időszakban óriási mennyiségű szemét halmozódott fel a szigeteknél. A helyi fókakölykök palackokkal játszanak, a remeterákok kupakokba költöznek be, a pintyek műanyagszálakból építenek fészkeket, a teknősök pedig tápláléknak nézik a zacskókat – írja az IFLScience.

Az óceánok műanyag-szennyezettsége egyre nagyobb méreteket ölt. Az ENSZ becslése szerint évente mintegy 13 millió tonna műanyaghulladék áramlik a tengerekbe, a számítások alapján pedig 2025-re megháromszorozódhat az óceánok szennyezettsége.

Nejlonzacskót találtak a Föld legmélyebb helyén
A környezetszennyezés már a Mariana-árkot sem kíméli.

A hulladékok egy része az 1978 óta világörökségi helyszínnek számító Galápagos-szigetekhez sodródik. Bár napjainkban a szigetcsoport területének 97 százaléka le van zárva, és csak felügyelettel látogatható, a térség még sincs védve az emberi tevékenység káros hatásaitól.

Az Exeteri Egyetem helyszínen dolgozó munkatársai az ITV-nek azt mondták, hogy a műanyagok jelentős része Dél-Amerikából és a Csendes-óceán térségéből érkezik. A legnagyobb mennyiségben palackok sodródnak a szigetekhez.

A szakértők azt gondolják, hogy a műanyag nem képes Ázsiától a Galápagos-szigetekig úszni.

Sokkal valószínűbb, hogy a hulladék kereskedelmi és halászhajókról kerül a környező vizekbe.

A flakonok és zacskók azonban csak a jéghegy csúcsát jelentik. A hulladék bomlásával létrejövő apró szemcsék, az úgynevezett mikroműanyagok szintén komoly problémát okoznak.

Ezeket a törmelékeket a tápláléklánc minden állata képes lenyelni, így az egész ökoszisztémát súlyosan fenyegetik.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik