Tudomány zöldövezet

Sokkal nagyobb az óceáni szemétsziget, mint eddig hittük

Az Ocean Cleanup Foundation legújabb kutatása szerint a szemétsziget a véltnél 4-16-szor nagyobb. Az 1970-es évek óta ráadásul egyre több hulladék halmozódott fel benne.

A Hawaii és Kalifornia között félúton található nagy csendes-óceáni szemétsziget a Föld legnagyobb óceáni hulladék-felhalmozódása. A kutatók már az 1970-es évek óta vizsgálják a szigetet. A szakértők rendszerint olyan hálókkal mérik fel a régiót, melyekkel csak a kisebb és közepes méretű műanyagtárgyakat lehet befogni, és melyek csak kis területet képesek átfésülni.

Egy évtized alatt háromszorosára nőhet az óceánok műanyag-szennyezettsége
Óriási veszélyben vannak az óceánok, ezért azonnali lépésekre van szükség.

A Julia Reisser, az Ausztrál Tengertudományi Intézet munkatársa által vezetett csapat a közelmúltban 30 hajó és 2 repülőgép segítségével elemezte a térséget – számol be az Ocean Cleanup Foundation oldala. A kutatók a vizsgálatban a hagyományos hálók mellett két szélesebb hálót is használtak, míg a repülőgépek 3D-s képet alkottak a szemétszigetről.

A szakértők így mintegy 1,2 millió műanyagdarabot gyűjtöttek be, és egy 300 négyzetkilométeres területet mértek fel. A csapat eredményeiről a Scientific Reports folyóiratban számolt be.

A friss adatok alapján a szemétszigetben négyzetkilométerenként több mint 10 kilogramm műanyaghulladék található. Az 1,6 millió négyzetkilométeres, 80 000 tonnás szigetben 1,8 billió műanyagdarab sodródik.

A sziget összességében 4-16-szor lehet nagyobb a vártnál.

A helyi hulladékok jelentős része, nagyjából 92 százalékuk ráadásul a nagyobb műanyagok közé sorolható.

Reisser szerint meglepő volt, hogy ilyen sok nagy műanyagtárgyat találtak. A kutató hozzátette, eddig úgy vélték, hogy a sziget főként törmelékből áll.

A szakértők a korábbi adatokat vizsgálva azt is kimutatták, hogy a nagy csendes-óceáni szemétsziget műanyag-szennyezettsége folyamatosan nőtt az 1970-es évek óta.

Boyan Slat, az Ocean Cleanup Foundation alapítója szerint a friss adatokat felhasználva új tisztítótechnikákat fognak kifejleszteni, illetve tesztelni. Az eredmények emellett arra is rávilágítanak, hogy azonnal tenni kell valamit a sziget műanyag-szennyezettsége ellen.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik