Tudomány zöldövezet
Marine pollution: plastic waste on the beach.

Sokkal nagyobb az óceáni szemétsziget, mint eddig hittük

24.hu
24.hu

2018. 03. 27. 09:49

Az Ocean Cleanup Foundation legújabb kutatása szerint a szemétsziget a véltnél 4-16-szor nagyobb. Az 1970-es évek óta ráadásul egyre több hulladék halmozódott fel benne.
Korábban a témában:

A Hawaii és Kalifornia között félúton található nagy csendes-óceáni szemétsziget a Föld legnagyobb óceáni hulladék-felhalmozódása. A kutatók már az 1970-es évek óta vizsgálják a szigetet. A szakértők rendszerint olyan hálókkal mérik fel a régiót, melyekkel csak a kisebb és közepes méretű műanyagtárgyakat lehet befogni, és melyek csak kis területet képesek átfésülni.

Plastic bottles on the shore of a Mediterranean beach.
Egy évtized alatt háromszorosára nőhet az óceánok műanyag-szennyezettsége
Óriási veszélyben vannak az óceánok, ezért azonnali lépésekre van szükség.

A Julia Reisser, az Ausztrál Tengertudományi Intézet munkatársa által vezetett csapat a közelmúltban 30 hajó és 2 repülőgép segítségével elemezte a térséget – számol be az Ocean Cleanup Foundation oldala. A kutatók a vizsgálatban a hagyományos hálók mellett két szélesebb hálót is használtak, míg a repülőgépek 3D-s képet alkottak a szemétszigetről.

A szakértők így mintegy 1,2 millió műanyagdarabot gyűjtöttek be, és egy 300 négyzetkilométeres területet mértek fel. A csapat eredményeiről a Scientific Reports folyóiratban számolt be.

A friss adatok alapján a szemétszigetben négyzetkilométerenként több mint 10 kilogramm műanyaghulladék található. Az 1,6 millió négyzetkilométeres, 80 000 tonnás szigetben 1,8 billió műanyagdarab sodródik.

A sziget összességében 4-16-szor lehet nagyobb a vártnál.

A helyi hulladékok jelentős része, nagyjából 92 százalékuk ráadásul a nagyobb műanyagok közé sorolható.

Reisser szerint meglepő volt, hogy ilyen sok nagy műanyagtárgyat találtak. A kutató hozzátette, eddig úgy vélték, hogy a sziget főként törmelékből áll.

A szakértők a korábbi adatokat vizsgálva azt is kimutatták, hogy a nagy csendes-óceáni szemétsziget műanyag-szennyezettsége folyamatosan nőtt az 1970-es évek óta.

Boyan Slat, az Ocean Cleanup Foundation alapítója szerint a friss adatokat felhasználva új tisztítótechnikákat fognak kifejleszteni, illetve tesztelni. Az eredmények emellett arra is rávilágítanak, hogy azonnal tenni kell valamit a sziget műanyag-szennyezettsége ellen.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.