Tudomány zöldövezet

29 kilogramm műanyagot találtak az elpusztult bálna gyomrában

A fiatal, hím nagy ámbráscet tetemét február végén sodorta partra a tenger a dél-spanyolországi Murciánál. A közelmúltban befejezett boncolás felfedte, hogy az állat halálát hatalmas mennyiségű lenyelt műanyag okozhata.

Az állat gyomrában kötelek, hálók, zacskók, zsákok és műanyag flakonok maradványait azonosították – számol be az IFLScience.

Az El Valle Természetvédő Központ szerint a 10 méter hosszú, 6 tonnás bálna hashártyagyulladásban pusztult el. A fertőzést általában gombák vagy baktériumok idézik elő, az érintett példányban azonban feltételezhetően a lenyelt műanyag váltotta ki a gyulladást.

Az utóbbi időkben egyre gyakrabban okozza műanyag cetek halálát. 2016-ban például 13 ámbráscet sodródott partra műanyaggal teli gyomorral. Az egyik példányban egy 13 méteres halászhálót, egy másik egyedben pedig egy 70 centiméter hosszú, autóból származó műanyaglapot találtak. Tavaly egy olyan bálnát is azonosítottak, melynek gyomrában 30 darab műanyagzacskó volt.

Napjainkban mintegy 5,2 billió tonna műanyag úszik az óceánokban, a szennyeződés pedig már a világ távoli pontjain, így az Arktiszon is megjelent. 2025-re a vizekben lévő műanyag mennyisége megháromszorozódhat, 2050-re pedig az előrejelzések szerint nagyobb lesz az óceáni hulladék tömege, mint a tengeri halaké együtt.

Az elmúlt években egyre komolyabb lépéseket tettek az óceáni szemét visszaszorításáért – az EU például azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra csak újrahasznosítható műanyagokat használjanak az egyes tagországokban. Az intézkedések azonban úgy tűnik, nem elég gyorsak.

Murcia tartomány kormánya a közelmúltban elindított egy programot az óceáni ökoszisztéma védelméért, bízva abban, hogy ezzel mérsékelni tudják az ökoszisztémát érő károkat.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik