Tudomány zöldövezet

Nejlonzacskót találtak a Föld legmélyebb helyén

Kutatók egy csoportja 30 évnyi adatot elemezve mérte fel az óceánok legmélyének szennyezettségét. A szakértők összesen mintegy 3500 hulladékdarabot találtak az elzárt környezetekben.

A kutatás eredményei azt igazolják, hogy már valóban nincs olyan hely a Földön, melyet ne érintene a környezetszennyezés. Az új vizsgálat során a legmélyebben azonosított hulladék egy egyszer használható nejlonzacskó volt,

amely közel 10,9 kilométer mélyen, a Mariana-ároknál került elő

– számol be a ScienceAlert.

Az árokban található a világ legmélyebb pontja. A különleges, nehezen tanulmányozható ökoszisztémáról még napjainkban is csak keveset tudnak a kutatók, a jelek alapján azonban a régió a szennyeződéstől nincs védve.

Az új kutatásban a Japán Tengertudományi és Tengeri Technológiai Intézet (JAMSTEC) munkatársai a szervezet mélytengeri hulladékokra vonatkozó adatbázisát elemezték. A több mint 5000 merülés során készített felvételek analízisével a szakértők összesen 3425 hulladékdarabot mutattak ki.

A törmelékek több mint egyharmada úgynevezett makroműanyag volt – ezek szabad szemmel is látható, 5 milliméternél nagyobb objektumok.

29 kilogramm műanyagot találtak az elpusztult bálna gyomrában
Az állat valószínűleg a hatalmas mennyiségű műanyag lenyelésébe halt bele.

A minden idők legmélyebb pontján megfigyelt zacskót 1998 májusában örökítették meg. Az eltelt 20 év alatt a hulladék feltételezhetően bomlani kezdett, és kisebb részekre hullott szét. A létrejött apróbb darabok rendkívül veszélyesek lehetnek a helyi élőlényekre.

Kép: JAMSTEC

Az adatbázisban talált mélytengeri képek 17 százalékánál a csapat organizmusokat is felfedezett a hulladékok közelében. Ez azt jelenti, hogy az élőlények közvetlen érintkezésben vannak a szennyező anyagokkal.

A kutatók úgy gondolják, hogy a hulladékok tengeri sodródásuk végén rendszerint az óceán mélyére süllyednek. Az áramlatok miatt a szennyeződések igen gyakoriak lehetnek a lakott partoktól távoli területeken is.

A szakértők szerint a problémára egyetlen megoldás van: az egyszer használható műanyagok gyártásának szigorúbb szabályzása.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik