Tudomány zöldövezet
A discarded plastic bag floats at the surface of the Sea.  This image was taken to convey the concept of mans negative impact on the environment and Global Ocean pollution.  Plastic floating in the Ocean is a common sight throughout the world.  It is commonly now known as a threat to vast amounts of marine and bird life.  Its presence remains in the ocean for generations.  This image was taken whilst scuba diving in the Andaman Sea, Thailand.  I later removed the trash from the sea.

Nejlonzacskót találtak a Föld legmélyebb helyén

24.hu
24.hu

2018. 05. 10. 14:59

Kutatók egy csoportja 30 évnyi adatot elemezve mérte fel az óceánok legmélyének szennyezettségét. A szakértők összesen mintegy 3500 hulladékdarabot találtak az elzárt környezetekben.
Korábban a témában:

A kutatás eredményei azt igazolják, hogy már valóban nincs olyan hely a Földön, melyet ne érintene a környezetszennyezés. Az új vizsgálat során a legmélyebben azonosított hulladék egy egyszer használható nejlonzacskó volt,

amely közel 10,9 kilométer mélyen, a Mariana-ároknál került elő

– számol be a ScienceAlert.

Az árokban található a világ legmélyebb pontja. A különleges, nehezen tanulmányozható ökoszisztémáról még napjainkban is csak keveset tudnak a kutatók, a jelek alapján azonban a régió a szennyeződéstől nincs védve.

Az új kutatásban a Japán Tengertudományi és Tengeri Technológiai Intézet (JAMSTEC) munkatársai a szervezet mélytengeri hulladékokra vonatkozó adatbázisát elemezték. A több mint 5000 merülés során készített felvételek analízisével a szakértők összesen 3425 hulladékdarabot mutattak ki.

A törmelékek több mint egyharmada úgynevezett makroműanyag volt – ezek szabad szemmel is látható, 5 milliméternél nagyobb objektumok.

A sperm whale, physeter macrocephalus, underwater off Sri Lanka's east coast
29 kilogramm műanyagot találtak az elpusztult bálna gyomrában
Az állat valószínűleg a hatalmas mennyiségű műanyag lenyelésébe halt bele.

A minden idők legmélyebb pontján megfigyelt zacskót 1998 májusában örökítették meg. Az eltelt 20 év alatt a hulladék feltételezhetően bomlani kezdett, és kisebb részekre hullott szét. A létrejött apróbb darabok rendkívül veszélyesek lehetnek a helyi élőlényekre.

Kép: JAMSTEC

Az adatbázisban talált mélytengeri képek 17 százalékánál a csapat organizmusokat is felfedezett a hulladékok közelében. Ez azt jelenti, hogy az élőlények közvetlen érintkezésben vannak a szennyező anyagokkal.

A kutatók úgy gondolják, hogy a hulladékok tengeri sodródásuk végén rendszerint az óceán mélyére süllyednek. Az áramlatok miatt a szennyeződések igen gyakoriak lehetnek a lakott partoktól távoli területeken is.

A szakértők szerint a problémára egyetlen megoldás van: az egyszer használható műanyagok gyártásának szigorúbb szabályzása.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A Facebook logo is seen on an iPhone in this photo illustration on November 20, 2017. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.