Tudomány zöldövezet

Egy évtized alatt háromszorosára nőhet az óceánok műanyag-szennyezettsége

Egy új jelentés szerint 2025-re megháromszorozódhat az óceánok műanyag-szennyezettsége.

Az Egyesült Királyság Tudományos Kormányhivatala által készített jelentés, a Foresight Future of the Sea a világóceán egészségét mérte fel, illetve azt, hogy a vizek állapota miként fog hatni az Egyesült Királyságra – írja az IFLScience.

A vizsgálat szerint 2015 és 2025 között megtriplázódhat az óceánok műanyag-szennyezettsége,

a vizek jelenlegi egészsége pedig komolyan veszélyezteti a tengeri biodiverzitást. 1970 és 2012 között már így is 49 százalékkal csökkentek a tengeri gerincesek populációi.

A műanyag napjainkban az egyik legnagyobb fenyegetést jelenti az óceánokra – a hulladékokról leváló törmelékek már a legmélyebb régiókat is elérik. Igaz, a vízi élőhelyekre egyéb ember okozta veszélyek is leselkednek, például a különböző kémiai szennyeződések.

Iszonyatos videót tett közzé a műanyaggal szennyezett óceánról egy búvár
A világ egyik legnépszerűbb búvárparadicsomának közelében készült a felvétel.

Ian Boyd, az új jelentés egyik szerzője a BBC-nek arról beszélt, hogy az óceánok állapota nincs kellő módon felmérve. Az emberiség igyekszik a lehető legjobban felhasználni a vizekben rejlő lehetőséget, de a tudomány és a jogalkotás képtelen tartani a lépést. A felelőtlen fejlesztések így károsíthatják a tengeri ökoszisztémákat, ez pedig hosszú távon gazdasági problémákat okozhat.

A szakértők jelentésükben azt tanácsolják az Egyesült Királyság kormányának, hogy mihamarabb tegyen lépéseket az óceán védelméért. A kutatók szerint az első feladat a műanyag-szennyezettség visszaszorítása lenne.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik