Tudomány zöldövezet
family having typcaly italian meal

Észre sem vesszük, mennyi műanyagot eszünk

24.hu
24.hu

2018. 04. 09. 14:37

Egy új kutatás szerint minden egyes étkezéssel több mint 100 műanyagdarabkát viszünk be szervezetünkbe. Évente így közel 70 000 potenciálisan veszélyes mikroműanyagot nyelhetünk le.
Korábban a témában:

Az új vizsgálat szerint a műanyagszennyeződés nem magából az ételből, hanem a háztartási porból származik – írja az IFLScience.

A kutatásban az Ana Catarino, a Heriot-Watt Egyetem munkatársa által vezetett csapat három otthonban helyezett el Petri-csészéket az ebédlőasztalon, vacsoraidő alatt. A 20 percig tartó étkezés után begyűjtött üvegedényekben akár 14 mikroműanyag is összegyűlhetett.

A tányérok méretéből adódóan egy-egy tányérra, illetve az azokon lévő ételre ugyanezen idő alatt 114 műanyagrészecske rakódhatott le.

Ez azt jelenti, hogy egy év alatt egy átlag ember akár 68 000 mikroműanyagot is lenyelhet.

A műanyagtörmelék a háztartásban található berendezésekből és egyéb tárgyakból, például szőnyegekből, bútorokból és ruhákból származhat. Ahogy leválnak az apró darabkák, elkeverednek a háztartási porral, utóbb pedig lerakódnak a különböző felületekre – így a tányérokra is.

A vizsgálatban a szakértők azt is felmérték, hogy a még nem tálalt kagylókban mennyi műanyag fordul elő. Mivel a puhatestűek átlagosan kevesebb mint két mikroműanyagot tartalmaztak, a kutatók arra jutottak, hogy a szervezetbe bekerült szennyeződések többsége nem magukból az ételekből származik.

Ted Henry, a csapat tagja szerint eredményeik meglepőek, ugyanis a tenger gyümölcsei köztudottan sok műanyagrészecskét tartalmaznak. Bár a szakértők nem biztosak benne, de feltételezik, hogy az általuk talált műanyagdarabkák a háztartási környezetből kerültek a tányérokra.

Ha szereted a tenger gyümölcseit, van egy rossz hírünk
Egy új kutatás szerint a tengeri ételek elfogyasztásával rengeteg apró műanyagrészecske kerül a szervezetbe.

Az apró műanyagok napjainkban szinte mindenhol jelen vannak, még az óceánokban és az ivóvízben is. A szennyeződések egy részét az élőlények közvetlenül nyelik el, a többi műanyag pedig a táplálékláncon keresztül juthat be szervezetükbe.

A korábbi kutatások alapján a mikroműanyagok nemcsak a természetre, hanem az emberi egészségre is komoly fenyegetést jelentenek.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.