Tudomány zöldövezet

Észre sem vesszük, mennyi műanyagot eszünk

Egy új kutatás szerint minden egyes étkezéssel több mint 100 műanyagdarabkát viszünk be szervezetünkbe. Évente így közel 70 000 potenciálisan veszélyes mikroműanyagot nyelhetünk le.

Az új vizsgálat szerint a műanyagszennyeződés nem magából az ételből, hanem a háztartási porból származik – írja az IFLScience.

A kutatásban az Ana Catarino, a Heriot-Watt Egyetem munkatársa által vezetett csapat három otthonban helyezett el Petri-csészéket az ebédlőasztalon, vacsoraidő alatt. A 20 percig tartó étkezés után begyűjtött üvegedényekben akár 14 mikroműanyag is összegyűlhetett.

A tányérok méretéből adódóan egy-egy tányérra, illetve az azokon lévő ételre ugyanezen idő alatt 114 műanyagrészecske rakódhatott le.

Ez azt jelenti, hogy egy év alatt egy átlag ember akár 68 000 mikroműanyagot is lenyelhet.

A műanyagtörmelék a háztartásban található berendezésekből és egyéb tárgyakból, például szőnyegekből, bútorokból és ruhákból származhat. Ahogy leválnak az apró darabkák, elkeverednek a háztartási porral, utóbb pedig lerakódnak a különböző felületekre – így a tányérokra is.

A vizsgálatban a szakértők azt is felmérték, hogy a még nem tálalt kagylókban mennyi műanyag fordul elő. Mivel a puhatestűek átlagosan kevesebb mint két mikroműanyagot tartalmaztak, a kutatók arra jutottak, hogy a szervezetbe bekerült szennyeződések többsége nem magukból az ételekből származik.

Ted Henry, a csapat tagja szerint eredményeik meglepőek, ugyanis a tenger gyümölcsei köztudottan sok műanyagrészecskét tartalmaznak. Bár a szakértők nem biztosak benne, de feltételezik, hogy az általuk talált műanyagdarabkák a háztartási környezetből kerültek a tányérokra.

Ha szereted a tenger gyümölcseit, van egy rossz hírünk
Egy új kutatás szerint a tengeri ételek elfogyasztásával rengeteg apró műanyagrészecske kerül a szervezetbe.

Az apró műanyagok napjainkban szinte mindenhol jelen vannak, még az óceánokban és az ivóvízben is. A szennyeződések egy részét az élőlények közvetlenül nyelik el, a többi műanyag pedig a táplálékláncon keresztül juthat be szervezetükbe.

A korábbi kutatások alapján a mikroműanyagok nemcsak a természetre, hanem az emberi egészségre is komoly fenyegetést jelentenek.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik