Tudomány

Magyar hackerek a világ élvonalában

A nukleáris energia és fegyverkezés témájában kellett egy éjszakán át feladatokat megoldaniuk a BME diákjainak.

A Műegyetem hallgatói a másodikak lettek a kaliforniai egyetem által szervezett megmérettetésen – írja a Nol.hu. Ez az egyik legrangosabb nemzetközi hackerversenyen.

A verseny délután 5-kor kezdődött és éjjel 2-ig tartott. Összesen 122 csapat indult. A BME közleménye szerint “a verseny nagyon kiélezett, előzetesen bárki elégedett lett volna az elmúlt évekhez hasonló, 10. helyezés környéki eredménnyel is”.

A feladat: bűnözés

A téma aktuális volt: uránbányászat, urándúsítás és nukleáris bomba fejlesztése, a feladatok pedig olyan szituációkra épültek, amelyeket nap mint nap követnek el államok vagy számítógépes bűnözők. A verseny szervezői által létrehozott szolgáltatások gyengeségeit kellett felderíteni az indulóknak, felismerni a támadásokat és javításokat kidolgozni. Támadó eszközt is kellett fejleszteni, ezzel a többi játékost lehetett megtámadni.

A BME közleményében hangsúlyozza: a hackerek nem feltétlenül ártani akarnak. “A hacker szó azokra vonatkozik, akik másra tudják használni az eszközöket, mint azok eredeti célja. Jelen esetben képesek feltörni programokat, kódokat, de tudják detektálni is a gyanús dolgokat és ők azok, akik képesek elhárítani is a támadásokat. A hackerek tehát mindennapunk részei, azok is ők, akik biztosítják, hogy számítógépes rendszereink védettek legyenek a külső támadások ellen, és ez mai informatika által diktált társadalmunkban nagyon fontos dolog.”

Milyen egy hacker és mit csinál?

Íme! Érdemes végignézni ezt a szórakoztató 8 percet egy hús-vér hackerről:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik