Tudomány
fecske (fecske, )

Milliónyi fecske vág át rajtunk

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2013. 09. 23. 11:00

A magyar fecskék jól vannak, túlnyomó többségük már úton van telelőhelye felé. Az északi madarak azonban mostanában vágnak át Magyarországon.

Korábban a témában:

A hazai fecskeállomány nagy része már elhagyta az országot, rendben elindult telelőhelye felé. Idén az időjárás is kegyes volt hozzájuk, az átlagos vagy azon felüli költési időszak után a szeptemberi időjárás sem tizedelte meg állományukat – tudta meg a Hír24 Halmos Gergőtől, a Magyar Madártani Egyesület igazgatójától.

Vészesen fogynak

Hazánkban ettől függetlenül nagy a forgalom, a cseh, a lengyel, a német és az észak-európai tájakról dél felé igyekvő fecskék ezekben a hetekben utaznak át Magyarországon. A közelmúltban a baranyai Sumonyban milliós csapatot is láttak éjszakázóhelyére beszállni. Fecskéink legkisebb csoportját alkotják azok a madarak, amelyek még mindig helyben maradva, késői fiókáikat gondozzák. Az ő sorsuk kissé bizonytalan: vagy együtt indulhat útnak a család, vagy a tél közeledtétől kényszerítve itthon hagyják fejletlen kicsinyeiket.

Bár a tavalyi szeptember komoly rendet vágott a hazai fecskeállományban – a hideg és csapadékos idő miatt eltűntek a repülő rovarok -, az egészséges populációk kiheverik az ilyen típusú veszteséget. Hosszú távon azonban fecskéink száma vészesen fogy, mivel más folyamatosan ható tényezők is csökkentik az állományt. A füsti fecske állománya például az elmúlt tíz évben körülbelül egyharmadára csökkent, de a molnárfecske és a parti fecske is komoly, 10 százalék körüli veszteséget szenved el évről évre – jegyzi meg a szakember.

Tavaly ilyenkor tömegesen pusztultak a madarak (fotó: MTI)

A pusztulásért nem lehet egyetlen okot megjelölni, és a tendencia sajnos az, hogy az összes, úgynevezett hosszú távú vonuló madárfaj egyedszáma csökken. Fajonként más és más súllyal áll a háttérben a növényvédő szerek használta, a költésre alkalmas területek eltűnése, a szándékos pusztítás vagy a klímaváltozással járó extrém időjárási helyzetek, illetve a megváltozott környezeti feltételek.

Sokan a tányéron végzik

A füsti fecskék például vonulási útjukon, Nyugat-Afrika egyes területein az ott élők egyik fontos fehérjeforrásának számítanak. Tömegével ölik és eszik meg őket – szó szerint az életben maradásért – a nyomorban élő emberek – magyarázza Halmos Gergő. Sok európai vonuló énekesmadár telelőterülete, az úgynevezett Száhel övezet a Szahara és a szavanna közt elterülő, félsivatagos vidék. A globális felmelegedéssel egyre szárazabbak és táplálékban szegényebbek itt a telek, ami sok madár életébe kerül.

A klímaváltozás másik negatív hatása a hazánkban korán beköszönő meleg tavasz. Ilyenkor a rovarok száma robbanásszerűen megnő, a velük táplálkozó madarak nem véletlenül időzítik ekkorra a hazaérkezést és a “családalapítást”. Csakhogy a hosszú távú vonuló madárfajok esetében a vonulás időzítése genetikailag rögzített, és a szokatlanul korán jelentkező meleg idő miatt pedig lekésik a táplálékbőséget. A változás túl gyors ahhoz, hogy alkalmazkodjanak.

A sok negatív hatás pedig egymást erősítve igencsak kérdésessé teszi a fecskék túlélését. Lassan ott tartunk, hogy egy egyébként elhanyagolható hatással bíró, hirtelen nyári lehűlés felteheti az i-re a pontot. A sok csapással sújtott populációk tűréshatáruk szélére értek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

Kommentek

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.