Tudomány

A talajt is tönkreteszi a meleg

sivatag (sivatag, )
sivatag (sivatag, )

Először mutatták ki, hogy a globális felmelegedés átalakítja a talaj mikrobiológiáját is. Talán ez lesz a legnagyobb probléma.

A talaj a földkéreg legkülső, laza, termékeny rétege, a földi élet egyik alapja. Tápanyagokkal és vízzel látja el a növényeket, ezáltal az állatokat és az embert is. A talaj nem egy élettelen szerkezet, hanem élőlények sokaságának finoman hangolt együttműködésén alapuló rendszer.

Az Arizonai Állami Egyetem munkatársai most felfedezték, hogy 50 év leforgása alatt a globális felmelegedés miatt eltűnhet egy, az ökoszisztéma alapjául szolgáló cianobaktérium az arizonai sivatagból. A kutatók nem tudják, az apró szervezetek hiánya hogyan befolyásolja majd a talaj termékenységét és erózióját. A kutatók egyébként most először találtak bizonyítékot arra, hogy a klímaváltozás a talajlakó mikroorganizmusokra is hatással van.

Az Egyesült Államok sivatagaiból származó mintákon olyan cianobaktériumok előfordulását vizsgálták, amelyek fontos szerepet játszanak a növényi szervezetek anyagcseréjében és a fotoszintézisben. Arra a következtetésre jutottak, hogy a melegebb környezetben élő baktériumok alig 50 év alatt kiszorítják hidegkedvelőket.

A csapat a további vizsgálatokon túl azt szorgalmazza, hogy a globális felmelegedés hatásainak vizsgálatába még inkább vonják be a mikrobákat. A kutatás ugyanis jóval túlmutat a sivatagi rendszereken, hiszen a Föld klímájának változása befolyásolja a mikrobák területi eloszlását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik