Belföld

Teljesen megbolondult az időjárás

Szeszélyes, mint az időjárás – tartja a mondás. Ám a mostani minden határt túllép.

Akár azt is mondhatnánk, valójában nagy változások nincsenek is az időjárásban. A bolygón eddig is volt hideg és meleg egyszerre. Az Északi-sarkon például szinte mindig hideg volt. Az Egyenlítő környékén pedig szinte mindig kánikula.

Csakhogy a jelek szerint egyre inkább arra kell felkészülnünk, hogy hogy pár száz kilométerre egymástól brutális hideg és brutális meleg lehet egyszerre. S hogy még a Magyarországhoz hasonló, mérsékelt égövi országokban is 20 fokot ingadozik a hőmérséklet pár nap alatt.

Forrás: Shutterstock

Miután múlt héten 10-15 fok volt és sok helyütt még jégeső is esett, ezen a héten újra 30-35 fokos kánikulát várnak a meteorológusok. A hosszabb távú, nem túl megbízható számítógépes előrejelzések szerint pedig július közepén újabb meglepő hideg jöhet.

Drága szeszélyek

Az éghajlatkutatók szerint a globális felmelegedéssel (ami a szakma szerint teljesen egyértelmű már most is zajlik) alapvetően fokozódnak majd a szélsőségek, tehát az eddigieknél is szeszélyesebb lehet az időjárás. Hogy ez mit jelent?

Elég csak az elmúlt néhány év eseményeire figyelni: 2010-ben megdőlt a csapadékmaximum-rekord, 2011-ben a csapadékminimum-rekord. 2012 meghozta a napfényrekordot. Az idei év pedig a Duna eddigi legmagasabb vízállását „ajándékozta” nekünk – és az egyik legfordulatosabb tavaszt.

Mindez pedig sok pénzbe került, csak az árvíz vagy 50 milliárdba kerülhet, míg a tavalyi nagy aszály árát még mindig fizetjük a drága hús és kenyér formájában.

Hideg, meleg, forró, tűz

S egyáltalán nem csak Magyarországon bolondult meg az időjárás. Az Egyesült Államok középső részén őrjöngő hőség van: Phoenixben 43 fok volt most szombaton. 110 éven belül mindössze 3 olyan napot tartanak nyilván a meteorológusok, amikor ennél melegebb volt ott.

A kemenceszerű forróság miatt hatalmas erdőtűz ütütt ki Arizona államban. Vasárnap 19 tűzoltó veszítette életét a lángokkal való csatában.

A Death Valleyben, amit a világ legforróbb tájegységeként tartanak nyilván, 52 fok volt. A kaliforniai Palm Springsben „csak” 50 fokot mértek. Eközben a kontinens túlsó partján, Floridában, akkora vihar volt, hogy a villámok több házat is felgyújtottak.

Ismét napirenden

Mint a Yale egyetem egyik kutatásából kiderül, az amerikaikat kezdi meggyőzni az extrém időjárás arról, hogy mégiscsak tenni kellene valamit a klímaváltozás ellen, mert ez így nem lesz jó.

Ez mindenesetre már elég volt ahhoz, hogy Barack Obama amerikai elnök is újra leporolja a kérdéskört, s múlt hét végén hosszabb beszédben vázolta fel a klímaváltozás elleni akciótervét, amelynek fontos elemét képezte az „alkalmazkodás”. Ez a klímakutatók szakzsargonában azt jelenti: fel kell készülni a legrosszabbra, állandóan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik