Tudomány

Kopaszodnak a pingvinek

A szakemberek számára is fejtörést okozó betegség következtében a fiókák teljesen elvesztik a tollazatukat.

A tollazatvesztési rendellenességként ismert kór először az afrikai feketelábú pingvinfiókákat, majd később az Argentínában honos Magellán-pingvinek kicsinyeit támadta meg.

A szakemberek attól tartanak, hogy a betegség miatt a madarak sokkal sérülékenyebbek lesznek az időjárási viszonyokkal és a betegségekkel szemben, emiatt pedig jelentősen megnőhet elhullási arányuk.

A tollazatvesztési rendellenesség nem gyakori a legtöbb madárfaj esetében, ezért további vizsgálatok kellenek a betegség pontos okának, illetve a más pingvinfajokra való esetleges átterjedésének meghatározásához..

A madarak később újra tollat növesztettek, ám mind a dél-afrikai, mind az argentin fiókák sokkal lassabban fejlődtek tollas társaikhoz képest.

A csupasz fiókáknak ezenkívül több energiára volt szükségük ahhoz, hogy melegen tartsák magukat, emiatt pedig méretükben és súlyukban is sokkal kisebbek maradtak tollas társaikhoz képest.

A szakemberek szerint a szokatlan tollvesztés hátterében valamilyen kórokozó, helytelen pajzsmirigyműködés, kiegyensúlyozatlan táplálkozás vagy genetika adottságok állhatnak.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a pingvinek csupaszodásáról (Live Science)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik