Tudomány

Halhatatlan mikrobákat gyártana Amerika

Az Egyesült Államok szintetikus biológiai projektje keretén belül a mikrobákba azt is be tudnák majd programozni, hogy örökké éljenek.

Az amerikai védelmi minisztérium kutatási részlege, a DARPA 2011-ben újabb hatmillió dollárt – azaz egymilliárd forintnál is több pénzt – szán a BioDesign nevű programra, amelynek célja megszüntetni a véletlen és természetes evolúciós fejlődést.

A kutatók ezt mikrobák genetikai újraprogramozásával, illetve az úgynevezett mesterséges funkcionális genom megteremtésével érnék el.

Mindez jól hangzik, ha olyan genetikailag módosított életformákra gondolunk, amelyek képesek lennének például felszívni az olajszennyeződéseket vagy gyógyításra használhatóak. Azonban a DARPA ennél a pontnál nem állna meg, olyan “mikrobiológiai lényeket” teremtene, melyek örökké élnének vagy éppen önmegsemmisítő programokat hordoznának magukban.

David JJ Gersham a New York-i Egyetem biológiai fakultásának adjunktusa úgy nyilatkozott: reméli, ki tudják számítani a mérnökök az ilyen baktériumok “viselkedését“, ugyanis, ha a “mesterséges teremtmények” kikerülnének a természetbe, azonnal önálló és kiszámíthatatlan életet kezdenének. A mutálódás kiküszöbölésére jelenleg semmi garancia nincs.

David Fitch professzor szerint a DARPA nem jól értelmezi az evolúció fogalmát, mivel az evolúció leírható algoritmussal, tehát nem tekinthető véletlennek.

A programot úgy kommentálta Katie Drummond, a WIRED újságírója, hogy a BioDesign jelenleg a világ legradikálisabb tudományos programja, mely az evolúció törvényeit használná fel katonai célokra.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a Biodesign programról – angolul (Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik