Tudomány

Muhammad Ali első profi győzelme (1960)

Louisville, október 29. – Minden idők egyik legnagyobb sportolója ezen a napon nyerte meg első profi ökölvívó-mérkőzését Tunny Hunsaker ellen.

Muhammad Ali Cassius Marcellus Clay néven született 1942. január 17-én. Háromszoros világbajnok, olimpiai bajnok. Sokan őt tartják minden idők legjobb bokszolójának. Az olimpiai bajnoki címet 1960-ban, Rómában szerezte. Ő volt az első profi ökölvívó, aki háromszor egymás után meg tudta védeni nehézsúlyú világbajnoki címét.

Ő volt a fiatalabbik fiú a családban (testvére Rudolf Clay, később Rahman Ali), nevét édesapja után kapta, akit egy 19. századi abolicionista politikus után neveztek el. Apja címfestő volt, anyja (Odessa Grad Clay) otthon dolgozott. A családfő bár metodista volt (és rabszolgák leszármazottja, némi ír és amerikai gyökerekkel), hagyta, hogy fiai először babtisták legyenek.

Egy legenda élete, képekben:

Joe Martin, a louisville-i rendőrőrs egyik, bokszedzőként is dolgozó munkatársa javasolta Cassiusnak, hogy járjon el néhány önvédelmi fogást tanulni. Hogy miért javasolta? Azért, mert 12 éves korában ellopták a kis Cassius biciklijét, aki ezt érthetően nehezen viselte. Martin nem tudott arról, hogy Fred Stoner már elkezdett edzeni a fiúval, aki még pénzt is keresett egy helyi televíziós műsorban.

Amatőrként Stoner lett Clay felkészítője. Ez alatt hatszor nyerte meg a Kentucky Arany Kesztyűt és kétszer az országos Arany Kesztyűt.

105 amatőr meccséből mindössze 5-öt bukott el. A római olimpia után szülővárosában azt tapasztalta, nagyon erős a faji megkülönböztetés, nagyon rosszul érezte magát, így az aranyérmét beledobta az Ohio folyóba. A kiváltó ok az volt, hogy nem szolgálták ki egy fehér étteremben. Hogy a történet igaz-e, nem, tisztázott, mindenesetre az 1996-os atlantai olimpián az egyik kosárlabdameccs szünetében kapott egy új aranyérmet.

Egy későbbi meghatározó kapcsolat – Malcolm X-szel:

A profik közt

Első profi meccsét 1960. október 29-én vívta egy Tunny Hunsaker nevű rendőr ellen. Ezután sorozatban 19 mérkőzést nyert meg, 15-öt kiütéssel. Lamar Clark – egyik ellenfele – előző 40 (!) meccsén kiütéssel győzött, Clay ellen nem volt esélye.

Stílusa abban különbözött a többiekétől, hogy ő a lábmunkára helyezte a fő hangsúlyt, kezét nem is feltétlenül emelte magasba, amikor védekezett.

Sonny Liston ellen, az 1965-ös visszavágón:

1964. február 25-én vívta első vb-címmeccsét Sonny Liston ellen – a 7. menetben kiütötte ellenfelét.

Nevét 1964-ben változtatta meg, amikor áttért az iszlám hitre, és egy radikális csoporthoz is csatlakozott. Éppen a Malcolm X-féle iszlám szerveződéshez történő csatlakozása miatt maradt el majdnem a vb-címmeccse, mert a szervező nehezményezte ezt a politikai megnyilvánulást.

A visszavágót 1965-ben Lewistonban rendezték. Akkor már Ali néven győzött egy olyan ütéssel, amelyet aztán fantomütésnek neveztek el. 1965. november 22-én Patterson ellen védte meg a világbajnoki címét.

Ezután Ernie Terrellel bokszolt volna, de ő kihátrált, így a helyére beugró George Chuvalót intézte el. Ezt követően Angliába ment, ahol legyőzte Henry Coopert és Brian Londont. Karl Mildenberger – az első német övért bokszoló sportember – sem bírta ellene, őt a 12. menetben győzte le.

Újra Amerika következett, ahol a Cleveland Williams elleni meccset 35 460 ember látta a helyszínen, ez akkor rekordnak számított.

1967. február 3-án egy olyan mérkőzést vívott Terrellel, ahol az ellenfele folyamatosan hergelte a nevére célozgatással. Ez annyira idegesítette Alit, hogy bosszúból fájdalmasan tönkreverte ellenfelét, de csak úgy, hogy ne üsse ki, minél tovább élvezze a felette uralkodást és a másik szenvedését. Sokan a boksztörténet egyik mintameccsének tekintik ezt – a másik oldal természetesen kegyetlen módszernek aposztrofálta Ali “fárasztásos”, megalázó módszerét.

Megnyilatkozások – meglepőek:

1967-ben megtagadta a részvételt az amerikai hadseregben, mert ellenezte a vietnámi háborút. Nem került végül emiatt börtönbe, de elítélték (adócsaláson is érték), a világbajnoki címeitől megfosztották, 1967 és 1970 között nem versenyezhetett. (1975-ben a szuniták ideológiájával azonosult, 2005-ben pedig szufista lett.)

„Nem fogok utazni 10 000 mérföldet azért, hogy megöljek embereket, és ezzel elősegítsem azt, hogy a fehérek uralkodjanak mások felett a világ másik oldalán” – fogalmazott egyik megnyilatkozásában.

The Greatest A legnagyobb – ez volt a beceneve. 56 profi győzelme (37 kiütéssel, 19 pontozással) mellett csak 5 (négyet pontozással, egyet technikai K.O.-val) alkalommal szenvedett vereséget. Második vb-címét George Foreman legyőzésével szerezte meg.

Leghíresebb ütközete Joe Frazierrel esett meg. Vele két alkalommal is találkozott. 1971-ben hívta ki őt, és az amerikaiak a hazáját megtagadó Alit nem nézték jó szemmel a ringben. 1971. március 8-án rendezték a találkozót New Yorkban, a Madison Square Gardenben – máig a “20. század összecsapásának” hívják ezt a találkozót. Frazier győzött. 1974-ben ugyanitt, a visszavágón Ali nyert.

Nagy meccs volt 1974. október 30-án is. Akkor Zaire fővárosában Foremant ütötte ki, azt a meccset nevezik Dzsungelharcnak.

A Frazier elleni manilai meccs – 1. rész:

A harmadik Ali-Frazier találkozó Manilában, a Fülöp-szigeteken zajlott. 14 menetes csata volt, melyen Frazier a végén már alig állt a lábán, igaz, Ali sem volt a topon. Végül Frazier edzője bedobta a törülközőt, Ali nyert. Cikkünk főszereplője ugyanakkor a mérkőzés alatt folyamatosan súlyos megjegyzéseket tett ellenfele családjára. Ali bocsánatot kért Frazier fiától a meccs után, majd 2001-ben, a New York Times-nak adott interjújában ismét. A család nem fogadta el a bocsánatkérést.

A világbajnoki címet 1978 februárjában vesztette el az olimpiai bajnok Leon Spinks ellen. Végül 1981-ben vonult vissza véglegesen. 1999-ben a Sports Illustrated magazin az Évszázad sportolójának választotta, a BBC pedig az Évszázad sport személyiségévé.

1984-ben Parkinson-kórt diagnosztizáltak nála, ennek ellenére aktív közéleti életet élt. 1991-ben például az Öböl-háború alatt Irakba utazott, ahol találkozott Szaddám Husszeinnel, akit megpróbált rávenni arra, engedje szabadon az amerikai túszokat.

Még 1978-ban emelte fel szavát a női boksz ellen, ennek ellenére lánya, Leila Ali 1999-ben erre a pályára lépett.

Az atlantai olimpiai láng meggyújtása:

1996-ban az atlantai olimpián a megnyitót néző több milliárd ember hangja egyszerre csuklott össze, amikor az olimpiai láng felért a pódium csúcsára és a háttérből előtűnt Muhammad Ali, majd meggyújtotta a lángot. Az amerikai szervezők végig titokban tartották az „utolsó ember” személyét – katartikus élmény volt szereplése – főleg, mert akkor is láthattuk, erősen küzd betegségével, a Parkinson-kórral.

2001-ben jelent meg Will Smith főszereplésével, Michael Mann rendezésében az Ali című film. A filmnek vegyes fogadtatása volt, de Alinak tetszett.

Muhammad Ali megítélésre folyamatosan változott:

2002-ben az ENSZ meghívására Afganisztánba utazott. Ez a szervezet, az amerikai, a német, a brit állam és számos sportszervezet is kitüntetésben részesítette.

A béke, a társadalmi felelősség, a tisztelet és a személyes fejlődés elősegítése áll a középpontjában annak a múzeumnak, amely Muhammad Ali Központ néven 2005-ben nyílt szülővárosában.

Muhammad Ali jelenleg negyedik feleségével, Yolanda „Lonnie” Alival Arizonában, Scottsdale-ben él. Összesen hét lánya és két fia van. (Első felesége egy pincérnő, Sonji Roi; második házassága Belinda Boyddal történt 25 éves korában – a lány 17 volt, később négy gyermekük született; 1975-ben vette el Veronica Porschét, tőle két gyermeke született.) Yolandával egy ötéves gyermeket fogadtak örökbe, Ali további két gyermeke házasságok kívül született.

AJÁNLOTT LINKEK, FORRÁSOK:

Muhammad Ali élete
Muhammad Ali hivatalos weboldala

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

(FILES) In this file photo taken on February 1, 2015 Austrian former Formula One driver Niki Lauda looks on during the first day of the Formula One pre-season tests at Jerez racetrack in Jerez. - Former F1 champion Niki Lauda dies: family tells media on May 21, 2019. (Photo by Jorge Guerrero / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.