Tudomány

Csimpánzok az igazságtalanság ellen

A csimpánzok felismerik az igazságtalanságot még akkor is, ha nem őket érinti, derül ki az atlantai egyetemen végzett kísérletből.

Korábbi kísérletekben más majomfélék és a kutyák is negatívan reagáltak olyan helyzetekben, amikor kisebb jutalmat kaptak társaiknál ugyanannak a feladatnak a teljesítéséért. Egyikük sem vette észre azonban az igazságtalanságot akkor, amikor az nem az ő személyüket érintette.

Sarah Brosnan, aki a Georgia-állambeli Atlantai Egyetemen primáták viselkedését kutatja, fogságban tartott csimpánzokat más-más étellel jutalmazott bizonyos tárgyak megtalálásáért. Ahogy arra a kutatók számítottak, a kísérletben részt vevő csimpánzok – ha a feladatban részt vevő, azonos nemű másik csimpánz ízletes szőlőt kapott – a kevésbé ízletes répát nem fogadták el jutalomként. Meglepő módon azonban ha nem ők, hanem társuk kapta a répát, az állatok a szőlőt is visszautasították.

Brosnan szerint a kísérletben részt vevő állatok azért utasították vissza az érdem nélkül kapott nyalánkságot, mert kevésbé szerencsés társuk mellett attól tarthattak, hogy azt tőlük is elveszik majd.

A csimpánzok viselkedése mindenesetre azt mutatja, hogy már az emberszabásúaknál is megjelenik a nem egyenlő elbánási mód felismerésére, amely már a fejlődésnek ebben a szakában megelőlegezhette az emberi társadalmat szabályzó szociális igazságfogalom kialakulását – írja a New Scientist.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik