Tech

Itt a módszer, amellyel jövőbeli énünkkel beszélgethetünk

Jasmin Merdan / Getty Images
Jasmin Merdan / Getty Images

Egy új kísérletben az alanyok önmaguk idősebb változatával beszélgethettek a mesterséges intelligenciának köszönhetően – írja a Live Science. A tanulmány elkészítéséhez olyan chatbotot használtak, amelyhez a résztvevők lehetséges jövőbeli arca tartozott.

Az MIT Media Lab kutatói és partnereik által létrehozott Future You projekt a felhasználók 60–70 éves énjének szimulációit alkotja meg, az MI-vel egy szöveges felületen keresztül lehet kommunikálni olyan témákról, mint az élet és törekvések. Hal Hershfield, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint a lehetőség, hogy egy általános chatbot helyett az idősebb énünktől fogadhatunk el tanácsokat, sokkal jobb érzéssel tölti el az embert a jövővel kapcsolatban.

A Future You első eleme egy StyleClip nevű képgeneráló modell, ehhez a felhasználónak egy szelfit kell feltöltenie, a rendszer pedig életkori modellek segítségével megjósolja, hogyan fog kinézni az illető 60 évesen. A chatbot adatai azokból az információkból származnak, amelyeket a felhasználó ad meg, amikor az életének jelenlegi állapotára, demográfiai adataira, valamint a jövőjével kapcsolatos céljaira és aggodalmaira vonatkozó kérdésekre válaszol.

A válaszokat a GPT-3.5-t futtató OpenAI ChatGPT beemeli, létrehozva a szakértők által jövőbeli memóriának nevezett architektúrát. Az adatokból, illetve a szélesebb alanykörtől származó információkból a rendszer a jövőre vonatkozó előrejelzéseket készít.

A chatbot a felhasználó adatai alapján személyiséget vesz fel, majd válaszol a feltett kérdésekre, tanácsokat ad.

A nyelvi feldolgozó architektúra fenntartja a folyamatosság és a személyre szabottság érzetét.

A programozók gondosan ügyeltek arra, hogy megvédjék az alanyokat a jövőbeli énjükkel folytatott beszélgetések esetleges negatív fordulataitól. A mesterséges intelligencia rendszeresen emlékezteti a felhasználót, hogy a kérdőív válaszai alapján csak egy lehetséges jövőt vázol, és más válaszok teljesen eltérő eredményekre vezetnek.

A projektbe 344 angolul beszélő, 18 és 30 év közötti résztvevőt vontak be, akik 10–30 percig kommunikálhattak a rendszerrel. A felhasználók többsége arról számolt be, hogy csökkent a szorongásszintje, nőtt a motivációja, illetve erősödött a jövőbeli énjével való kapcsolódása.

A kutatók szerint utóbbi pozitívan befolyásolhatja az emberek hosszú távú döntéseit. Jeremy Bailenson, a Stanford Egyetem munkatársa kiemelte: a projekt új utat nyit azzal, hogy egy jól bevált pszichológiai technikát használ a jövő vizualizálására a legmodernebb MI-vel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik