Tech zöldövezet

Hogyan válasszunk elektromos autót?

Daniel Pier / NurPhoto / AFP
Daniel Pier / NurPhoto / AFP
A gépjárművásárlás általában egy szubjektív, érzelmeken alapuló döntés - legalábbis a legtöbb embernél, de próbáljunk meg hátralépni egyet és racionálisan döntést hozni. Cikkünkben az elektromos autó vásárlásának ész érveit vizsgáljuk meg.

Azzal nehéz vitatkozni, ha valaki szerelemből választja „élete párját”, aki társa lesz az úton, amely lehet rövid, vagy hosszú. A döntés legtöbbször azelőtt megszületik, hogy akárcsak az újat vagy a használtautót teljes valójában meglátná az ember. Ez a cikk nem erről fog szólni.

Vegyük sorba azokat a szempontokat, amik mentén következetes döntést hozhatunk elektromos autó vásárlásakor. Persze itt is rengeteg időt lehet fordítani a fórumok átolvasásával, adatlapok böngészésével, szakértők és guruk megkeresésével, de irányvonalak mégis mindig léteztek, hogy tudjuk, merre induljunk.

Hatótáv

Az elektromos autók egyik legnagyobb hátránya a jelenlegi üzemanyagos megoldásokkal szemben az még mindig a hatótáv és a töltés. Így mi sem kezdhetnénk mással, mint a legfontosabb dologgal, amit ilyenkor figyelembe kell venni. Persze, ilyenkor jönnek a károgók, hogy a nagy akksis Teslák már futnak annyit, mint egy normál kategóriás benzines autó, ellenben ha mondjuk valaki egy nagy üzemanyagtartályos diesel üzemű autót szeretne utólérni, azért még mindig fel kell kötni a gatyát.

A jelenlegi akkumulátor technológiát nézve még sokáig tart a töltés és a cipelt tömeghez képest elenyésző a megtehető táv, de persze fejlődik az iparág és mindenki évek óta várja a nagy áttörést. Addig viszont sajnos muszáj önvizsgálatot tartanunk és leülni számolgatni, mi is a valós táv, amit naponta megteszünk autónkkal.

Nem, nem csak az oviig megy az ember

Általában mindenki ezzel üti el a hatótávot, hogy csak ide vagy oda megyek naponta, ellenben ez sokkal árnyaltabb. Azért hetente párszor még boltba megyek, vagy beugruk a munkahelyemre, vagy bármi egyéb indokkal kerülőket teszünk, így az általunk számolt “csak” hatótávhoz képest mindig érdemesebb legalább egyel nagyobbat választani, hogy biztosan beleférjünk a keretbe.

Muszáj azt is figyelembe vennünk, hogy milyen gyakran és milyen nagyobb utakat teszünk meg. Ha csak évente egyszer megyünk mondjuk külföldre, akkor arra lehet érdemes egy normál üzemű autót bérelni, minthogy az egész családot úgy utaztatni, hogy 3 óránként egy órára kelljen ácsorogni az autópálya pihenőjében, míg feltölt az autónk. De persze mindig van olyan, aki annyira szereti az elektromos autóját, hogy inkább kivárja, míg feltölt, de azért sem megy belsőégésű motorral.

Az adatlapok is megtévesztőek lehetnek

Miután a gépjárművásárlás technikai sportág, így egy bizonyos ponton eljutunk az adatlapok kurkászásáig, ahol a számháború veszi kezdetét, repkednek a kilowattórák, a DC és AC feszültségadatok. Érdemes azonban figyelni, kapacitás és kapacitás között is van különbség, és néha egy kisebb kapacitású, de gyorsabb töltésű autóval jobban járunk, mint valami batár akkupakkal, amit egy örökkévalóság megtölteni delejjel.

Mindezek mellett számolni kell azzal is, hogy a meglevő kapacitásunk bruttó vagy nettó értékként adják meg, hiszen a névleges teljesítményünk mindig magasabb, mint a valós. Így aztán lehet egy áramvonalasabb és modernebb autó kisebb akkupakkal messzebbre fog eljutni, mint egy idősebb modell, amiben nagyobb a tároló.

Töltés

Fontos azt is figyelni, hogy a kiválasztott autónkat milyen módon szeretnénk és milyen módon lehet tölteni, milyen töltőfejjel szerelik, vagy kiegészítőt kell hozzá vásárolnunk.

Nem mindenki teheti meg, hogy otthon, pláne garázsban töltse az autóját minden este, így arra is figyelni kell választáskor, milyen időközönként fogunk tölteni. Jobbesetben a munkahelyünkön tudjuk tölteni, vagy a közelben található egy töltőhely, mert a harmadik emeleti panelből senki sem lógat le egy 50-es hosszabbítót. Figyelni kell a környezeti körülményeket is, hiszen egy fűtött garázsban, vagy mélygarázsban biztosan hamarabb fog feltölteni autónk, mint például ha kint áll a hidegben az utcán.

Egy szempont lehet az is, hogy milyen gyorstöltés érhető el a kiszemelt autóban és ehhez passzoló csatlakozós töltőkút található e meg a közelünkben, vagy azon az útvonalon, ahol rendszeresen használjuk a gépjárművet.

Mint ahogy az egész vásárlás, úgy maga az utazás is előre megtervezendő egy ilyen autóval, de ebben szerencsére már vannak elég jól használható segítségek. Konkrét útvonaltervezők léteznek kifejezetten elektromos autózáshoz, ilyen például a abetterrouteplanner.com is amivel könnyedén lehet megtervezni, hol álljunk meg tölteni, hol van számunkra megfelelő töltő.

Ár és megtérülés

A legfontosabb szempont az egész keresgélésben az, hogy mennyit vagyunk hajlandóak vagy képesek kiadni egy autóért. Ez nagyban befolyásolja azt is, hogy milyen kategóriájú autót fogunk venni, hiszen itt is igaz az, hogy a nagyobb autók, nagyobb hatótávval, vagy nagyobb teljesítménnyel drágábbak, és szemmel látható összeggel drágábbak a nagy térrel rendelkező, sportautókat megszégyenítő gyorsulással rendelkező járművek, mint a pici városi szaladgálós csöppségek.

Fontos azt is eldöntenünk, hogy használtat vagy újat szeretnénk, hiszen a használt mindig olcsóbb, viszont nem tudjuk, hogy az előző tulaj hogyan használta az autót, míg az újnál segítséget nyújthat az állam, ha beleférünk a megfelelő keretrendszerbe.

Városi kisautót (15-30 kWh) már 5-8 millió körül lehet kapni, ami tökéletes választás lehet a városon belüli szaladgálásra, de sem teljesítményében,  sem hatótávjában nem fogja a nagytestvéreket utólérni.

Kicsivel drágábban,  egy kategóriával feljebb lehet lépni (30-45 kWh) , 11 millióig, ami körülbelül az állami támogatás határa is, már kisebb méretű városi, vagy elővárosi autókat is kaphatunk, például az új Fiat 500e-t, ami szépen szerepelt az Év autója 2021 választásán is, vagy a Honda E, ami különleges formájával lopta be magát az autókedvelők szívébe.

Feljebb lépve (45- 70 kWh)  már kisebb családi autókat kaphatunk, itt kiszélesedik a paletta, a nagyon olcsó 10 millió körüli fapados autóktól a Tesla Model 3-ig mindenféle fajta kapható, mind teljesítményben, méretben, hatótávban hatalmas a szórás, innen felfele már csak egy kategória van.

Az pedig nem más, mint a prémium, ahol nem kifejezetten a hatótáv szerint kerülnek az autók, inkább a nyers erejükkel. Zászlóvivője például a Porsche Taycan vagy a Tesla Model S, amik nagyon könnyen 20 millió forint fölé kúsznak árban. Persze árban itt is csak a csillagos ég, ami határt szabhat, hiszen minden autót addig lehet extrázni, míg sok számjegyűvé válik az áruk.

Persze a végére oda jutunk, hogy bármilyen ár – megtérülés – töltés – hatótáv mátrixokat rajzolgatunk is fel a képzelt vagy nem képzelt táblázatainkba, a vége az lesz, hogy azt fogjuk megvenni, ami a legjobban tetszik.

Szponzorált tartalom

A cikk a Fiat támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik