Tech

Háború robbant ki az Apple és a Fortnite készítői közt

Az Apple levette az App Store-ból a rendkívül népszerű Fortnite című játékot, miután az Epic Games bevezette saját, játékon belüli vásárlásokhoz készített rendszerét, ami kvázi kiskapuként szolgál. Az „Epic direkt vásárlás” opcióval a játékosok alacsonyabb áron juthatnak hozzá tartalmakhoz, mint az App Store-on keresztül, ahol az Apple egyébként 30 százalékos jutalékot csippent le magának az eladások után. A bevált gyakorlat ugyanis az, hogy a fejlesztők nem érhetik el közvetlenül felhasználókat, csak az App Store-on keresztül kínálhatnak nekik tartalmakat.

A háború nem ért véget, sőt, csak most kezdődött: az Epic Games válaszul beperelte az Apple-t, arra hivatkozva,

hogy az almás cég gátolja a szabad verseny, visszaél domináns pozíciójával. és monopóliumszerű gyakorlatot folytatnak a fejlesztőkkel szemben.

Hozzátették, hogy nem anyagi kártérítést szeretnének kikövetelni, hanem azt akarják elérni, hogy a bíróság foglalkozzon a problémával, és a többi fejlesztő, valamint a felhasználók érdekében is érdemi változások induljanak meg.

Mindezek tetejébe egy videót is feltöltöttek a Fortnite YouTube-csatornájára, ami az Apple ikonikus, 1984-ben megmutatott Macintosh reklámját dolgozza fel, csak éppen a Fortnite karakterei láthatók benne, illetve az alábbi beszédes jelmondat is olvasható: „Csatlakozz a harchoz, hogy 2020 ne legyen 1984!”. A közösségimédia-felületeken elindították a #FreeFortnite hashtaget is. A per már érett, korábban más fejlesztők is kritizálták a vállalatot, továbbá Európában és az Egyesült Államokban is elindultak ezzel kapcsolatban versenyügyi vizsgálatok.

Az Apple után a Google is lépett, a keresőóriás szintén kitiltotta a Play Store-ból az alkalmazást, amire az Epic Games válaszként őket is beperelte. A helyzet viszont kissé más, mivel a Play Áruházban a Google nem annyira fogja szigorúan az áruházon kívüli forrásból való feltöltést, mint az Apple a sajátjában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik