Tech

Ebből az online tesztből mindenki tanulhat

A szülők döntő többsége (83 százaléka) foglalkozik a biztonságos internethasználat témájával: a korlátozást, ellenőrzést és tiltást közel ugyanolyan arányban vetik be gyerekeiknél, mint a témáról szóló célzott közös beszélgetéseket – derül ki az Ipsos KidComm szindikált kutatásából.

Ennek ellenére a gyerekek továbbra sincsenek biztonságban az online térben, ezért a Telenor játékos oktatóanyagot készített a témában, mondta a Biztonságos Internet Nap kapcsán Koren Balázs, a Telenor TudatosNet szakértője.

„A gyerekek főként játszanak, YouTube-videókat néznek és chatelnek okoseszközeiken, miközben szinte meg sem fordul a fejükben, hogy e tevékenységeik közben mások adatot gyűjthetnek róluk, vagy zaklatás áldozataivá válhatnak. Miért is gondolnának erre, ha senki nem figyelmezteti őket?” – világított rá Koren.

Forrás: 24.hu

A játékos oktatóanyag a Hipersuli oldalán érhető el ezen a linken. Az oktatófelület 13 témakör mentén kalauzolja végig a játékosokat a biztonságos internethasználat alapjain. Olyan kulcstémákra hoz egyszerű, közérthető válaszokat, mint például a biztonság, digitális lábnyom, személyes adatok, veszélyek, digitális identitás, vagy a kritikai gondolkodás.

Ugyan a teszt elején szülő és gyerek kategóriából lehet választani, valójában bármelyik hétköznapi internetező hasznos ismeretekkel gazdagodhat a biztonságos netezéssel kapcsolatban.

Az Ipsos friss, KidComm kutatása szerint a családok 40 százalékában él a szülő a gyerek által látogatott oldalak ellenőrzésének lehetőségével vagy tiltással. Ugyanennyien igyekeznek gyerekeikkel célzottan beszélgetni a veszélyekről, és bár jelentősen csökkent azon szülők aránya, akik nem foglalkoznak a témával, a családok 22 százalékában továbbra sem téma az internet okozta veszély.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik