Tech

Fontos korlátozás jön a legnépszerűbb böngészőbe

A Google bejelentette, hogy hamarosan újabb biztonsági intézkedést vezet be a Chrome-ba. Áprilistól kezdve a böngésző figyelmeztetést küld a felhasználóknak, amikor nem biztonságos weboldalról szeretnének letölteni valamit, később pedig már teljesen letiltják az ilyen forrásokat. Kizárólag a titkosított, HTTPS protokollt használó oldalakról lehet majd letölteni tartalmakat, tehát az egyszerű HTTP-vel kezdődő oldalakról nem.

A keresőóriás szerint a nem megbízható oldalakról beszerezhető fájlok kockázatot jelentenek a netező biztonságára és adataira. A kiberbűnözőknél is bevált szokás, hogy ismert programoknak álcázzák kártékony kódjaikat, így becsapva a mit sem sejtő letöltőket. De ugyanígy lehetnek kártékonyak a .doc, pdf kiterjesztésű fájlok, vagy a különféle audió és videó felvételek.

Így fog kinézni a figyelmeztetés. Forrás: Google

A keresőcég az áprilisban megjelenő Chrome 82-vel kezdi el bevezetni az új rendszert, az utána érkező verziókban fokozatosan terjesztik ki és szigorítják a gyanúsnak tűnő tartalmak tiltását. A Google az intézkedéssel egyben arra is szeretné ösztönözni a fejlesztőket, hogy minél előbb szerezzenek HTTPS tanúsítványt a weboldaluknak, ami titkosítja az oldalon keresztül haladó személyes adatokat, ezért is a fokozatosság.

(Kiemelt kép: AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik