Tech hardverteszt

Ez az éjjeli lámpa nemcsak jól néz ki, de még okos is

Újabb okosotthon kiegészítőt teszteltünk: a Xiaomi Mijia okos éjjeli lámpa a kínai gyártó többi világító termékéhez hasonlóan igényesre és szépre sikeredett. Az intelligens funkciók közel határtalanok, a teljes spektrumot szinte lehetetlen kihasználni, de szerencsére minden egyes alkalmazási módnak van helye az életünkben. A Rendeljkínait letesztelte, mit ad a híres gyártó 15 000 forintért.

KICSOMAGOLÁS

A nagyméretű plexi hengert – ami a lámpát burkolja – két oldalról fogatták meg egy-egy nagy sűrűségű szivacsbetéttel. A csomagban található kiegészítők mennyisége nem szaladt meg, mindössze egy tápkábelt és egy használati útmutatót mellékeltek a Xiaomi Mijia mellé.

Az egyetlen és legfontosabb kiegészítő: a tápkábel – Forrás: RendeljKínait

Maga a lámpa henger alakú, megnyerően modern külsővel. Az alsó egyharmada alumínium burkolatot kapott, ez rejti az elektronikát, ráadásul még jól is néz ki, és mindössze egy apró Mijia logó jelzi, hogy Xiaomi gyártmányról van szó. Az alján körbefut egy gumírozott sáv, ami megakadályozza a felületen való csúszkálást. A felső kétharmad műanyagból készült, ami tejüveghez hasonlóan ereszti át a fényt.

A tetején találhatók a kezelőszervek, amik szerencsére nem bonyolultabbak, mint egy útkereszteződés a sivatag közepén. Mindössze két gombbal találkozhatunk, egy nagy ki- és bekapcsoló egység van középen, és egy kisebb alatta, amivel a különböző fénymódok között léptethetünk. Az ujjunkat a tetőn körbe húzva tudjuk szabályozni a fényerőt, de az érzékelőknek semmilyen külső nyoma nincs – többek között ettől is olyan letisztult a kütyü. Az összeszerelés parádés, a dizájn pedig az egyik legszebb ebben a kategóriában.

TESZTÜZEM

Az EU dugós tápnak köszönhetően rögtön áram alá tudtuk helyezni a lámpát, ami így bekapcsolhatóvá vált. A megfelelő gombot egyszer megnyomva működésbe is lépett az eszköz: a fénye nagyon barátságos, elég erős tud lenni egy könyv olvasásához, de azért nem véletlenül éjjeli lámpa, tehát

a milliós svájci óránkat nem ennek a fényénél fogjuk bütykölgetni.

Alapból három funkció érhető el manuálisan: fehér, színes, színváltós. Ezek között úgy navigálhatunk, hogy a már említett kisebbik gombot nyomogatjuk. Egy színt úgy tudunk módosítani, hogy a kapcsoló nyomva tartása mellett körözünk ujjunkkal a tetején. Ezen megoldásnak hála offline módban is jól működik a lámpa, és már így is teljes értékű terméknek tekinthető.

A lámpa mellé járó app letöltésével viszont megnyílik a lehetőség, hogy szépen kiaknázzuk a készülék okosabbnál okosabb funkciót. A segédprogram a Mi Home, de a Mijia a Yeelight alkalmazással is gond nélkül együttműködött, ráadásul egyszerre akár több telefonnal is képes kommunikálni.

Az alkalmazásból tudjuk vezérelni a készüléket, akár a világ másik szegletéből is, hacsak nem Észak-Korea vendégszeretetét élvezzük. A fehér ezernyi árnyalatát állíthatjuk be, méghozzá a fényerősséggel egyetemben, ráadásul ezeket a tulajdonságokat szabályozhatjuk színes módban is. Oldalra csúsztatva az ujjunkat, finomhangolhatjuk a színeket, a fel-le mozgással pedig a fényerőt módosíthatjuk. Flow módban mindenféle színösszeállítást kreálhatunk, ami véletlenszerű villan fel a lámpán.

A kapcsolódó alkalmazásban kedvünk szerint állíthatjuk a lámpa fényerősségét és színeit – Forrás: RendeljKínait

Különleges funkció az egy képről válogatott árnyalatok „lejátszása”, de akár a programon belül is csinálhatunk egy fotót, amivel az adott ”hangulathoz” illő színárnyalatot valósítja meg a szoftver. Sőt, az időzítő funkciók is itt találhatóak, akárcsak a Xiaomi Yeelight izzók esetében.

A Mi Home alkalmazást a Yeelight app további opciókkal egészíti ki:

itt már olyan sémákból választhatunk, mint például a „Dating Night” vagy a gyertya villódzását imitáló „Candle Flicker” mód. A Yeelight alkalmazásban a Mi Home által nyújtott összes lehetőség fellelhető, de a zenére villogást például csak a Yeelight-ban találtuk meg, és azért érdemes ezt a programot használni, mert ezzel egyszerre vezérelhetjük az összes Xiaomi/Yeelight világítótestünket, és a lámpát is beépíthetjük az intelligens „ökoszisztémánkba”.

A 300 lumenes fényerősség megfelel egy standard éjjeli lámpának, és az ehhez társuló 10 wattos fogyasztás sem számít rossznak. Éppen itt az ideje leszámolni az energiazabáló világításainkkal, így nagyon becsülendő a LED technológia használata.

ÖSSZEGZÉS

Gyönyörű és kiemelkedően jól használható eszközt ismertünk meg a Mijia éjjeli lámpa „személyében”. Igazi Xiaomi minőség, a szónak a legjobb értelmében. A rengeteg okos funkció közül sokat mi is előszeretettel használunk, és ezzel a felhasználók nagy része jó eséllyel ugyanígy lesz. Ehhez a termékhez nem lehet olcsón hozzájutni, de az is igaz, hogy a 15 000 forintos Xiaomi Mijia okos éjjeli lámpánál jobb alternatívát jelenleg nem is tudnánk ajánlani.

Rendelj kínait!

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni az új tesztekről, ajánljuk a RendeljKínait oldalát!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik