Tech

És akkor a portás helyett én nyitottam kaput Petőfiéknek

Az 1848-49-es szabadságharc budapesti helyszínein sétálva visszarepülünk az időben. Ha már barátokkal, családdal a fővárosban járunk, városnézés közben miért ne vinnénk sikerre a forradalmat? Egy ingyenes kalandjáték és kincskereső éppen ezt ígéri. Kalandra fel!

1848. március 15. eseményei a legtöbbünk számára jól ismertek. Ismerősen cseng a Pilvax kávéház neve, ahol a márciusi ifjak a forradalom terveit szövögették, Landerer nyomdája, ahol a 12 pontot és a Nemzeti Dalt nyomtatták, a Kiskörúton sétálva pedig már legalább egyszer mindenki elképzelte Petőfi Sándort a Nemzeti Múzeum lépcsőinek tetején, ahogyan épp költeményét olvassa fel a zúgolódó tömegnek.

  • De vajon hányan tudják, hogy az a kávéház, amelyet ma Pilvaxként ismerünk, nem azonos a forradalmárok kedvelt találkozóhelyével?
  • Hányan ismerik fel azt az épületet, amely egykoron Landerer nyomdájának adott otthont?
  • Tudja-e bárki, hogy Petőfi valójában mit is mondott a múzeum előtt?

A Mistory március 15-re készült története egy GPS-alapú városnéző kalandjáték: Budapest belvárosában kirándulva ismerhetjük meg a forradalom helyszíneit és eseményeit.

Kalandtúra a városban

A mobilapplikáció nem új: 2014-ben született meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem innovációs laborjában. Célja, hogy a gamifikáció, azaz játékosítás által egy egyszerű városnézést is kalandjátékká varázsoljon. A különböző történetek révén a játékos hol egy bűntény kusza szálainak felfejtésében segédkezik, hol szabadkőművesek után kutat, hol pedig egy képzelet szőtte történetbe csöppen. A Microsoft fiatal fejlesztőknek szánt versenyén, az Imagine Cupon a világdöntőbe jutva elhozták a közönségdíjat 2015-ben.

Játékos feladványokkal visz tovább az újabb állomásokra Forrás: Mistory

A nemzeti ünnep alkalmából időutazásra hívják a játékosokat. A játék azt a kevésbé ismert momentumot ragadja meg, amikor a Nemzeti Múzeum portása, Kovács Péter beengedte Petőfiéket a mai Bródy Sándor utca felőli hátsó kapun.

A játékosoknak különféle feladványokat kell megoldaniuk, hogy megtalálják a főszereplővé avanzsálódott portást, és így „sikerre vigyék” a forradalmat.

A kaland az eredeti Pilvax kávéház közeléből indul, a helyszínen azonban egy finom fekete helyett csak a forradalom kávésa, Fillinger János üzenete várja a „forradalmárokat”. A főpincér levelével kezdődik el a körülbelül 45 perces játék: rejtvényeket, találós kérdéseket, logikai feladatokat oldunk meg, szobrokat, feliratokat, ajtókat keresünk meg, közben pedig olyan tudással gazdagodunk,  amire egy törióra se feltétlen adna lehetőséget.

Hol Petőfit kereshetjük a Ferencieken, hol a Baross utcán vadászhatjuk Pázmányt Fotó: Mistory

Oktatásra is alkalmas

Ez célja is az appnak, hogy a szórakozás mellett edukáljon is. Játékos tanulással ugyanis sokkal érdekesebbé válik a tananyag, hatékonyabban sajátítható el, az ember pedig sokkal motiváltabb, ha közben kincset keres – főleg ha épp a fiatal generációt akarjuk megszólítani.

A vizualitás, és az adott helyszínen informálisan szerzett ismeret bizonyítottan hosszabb távon megmarad az ember memóriájában, így könnyebben tudjuk felidézni. A kihívások akár egyénileg is teljesíthetőek, de baráti társaságoknak, családi és osztálykirándulásokra is ajánlják.

Ingyenes és net se kell

Az app az okostelefon GPS-ét használja a navigáláshoz, így amikor épp rossz irányba tartunk rögtön jelez, hogy másfelé próbálkozzunk, nem jófelé indultunk el. A fejtörők és feladványok mellett képeket is feldob, amik alapján meg kell találni az újabb állomást, a város észrevétlenül megbújó részeit.

Ha az applikációt és az adott sztorit letöltöttük, többet nincs szükség internetkapcsolatra, így offline járhatjuk a várost, mobillal a kézben.

Forrás: Mistory

Minden egyes megfejtés után egy tudásmorzsa is tartozik a helyszínhez: a március 15-i játék ugyanis Szilágyi Adrienn, az MTA BTK Történettudományi Intézet munkatársának segítségével készült.

A Mistoryt ingyenesen letölthetjük a Google Play-ből androidos telefonokra.

Kiemelt kép: Orlai Petrich Soma festménye Petőfi Sándorról az 1840-es években

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Iranian troops take part in the "National Persian Gulf day"  in the Strait of Hormuz, on April 30, 2019. - The date coincides with the anniversary of a successful military campaign by Shah Abbas the Great of Persia in the 17th century, which drove the Portuguese navy out of the Hormuz Island, after which is named the waterway which separates the Gulf from the Sea of Oman. (Photo by ATTA KENARE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.