Tech

Így kell felkészíteni nyaralásra a telefont

mobil (mobil)
mobil (mobil)

A telefont talán csak a legszerencsésebbek hagyhatják hetekre otthon, ráadásul azért azt sem árt végiggondolni, hogy ha másra nem, de segélykérésre nem baj, ha van nálunk egy készülék.

Kapcsolódó cikkek

A legtöbben a nyaralásra is magukkal viszik a telefonjukat. Az alapvető funkciók (beszélgetés, sms) mellett ugyanis használhatjuk navigációs segédletként, interneten keresgélhetünk rajta az adott helyről szóló információkat és tippeket, no meg persze megoszthatjuk a legjobb fotókat és videókat a munkahelyen szottyadó irigyekkel. Ha már viszont telefon, előre gondoskodnunk kell pár fontos kapcsolódó dologról.

Egyrészt ne felejtsük el a töltőt, amelyet ugyan már szinte mindenhol pótolhatunk, de nem biztos, hogy az otthoni ár duplájáért (és esetleg valutáért) akarunk venni egyet az előre gondolkodás helyett. Ha már töltő: érdemes végiggondolni, hová is megyünk, külföldi utazások esetén ugyanis néha adaptert is vinnünk kell, hogy az itthonitól különböző aljzathoz is csatlakoztatni tudjuk elektromos eszközeinket. Az aljzat formája mellett persze arra is érdemes figyelni, nem kell-e speciális átalakító, ha olyan célországot választunk, ahol még a feszültség is más.

Ha a nyaralás túrákkal vagy egyéb hosszabb kimozdulásokkal jár majd, érdemes hordozható töltőn is elgondolkozni. Ezek tulajdonképpen külső akkumulátorok, amelyek viszonylag kicsik, így elférnek a csomagban, és ha indulás előtt feltöltjük ezeket, a merülő telefonokat akár teljesen felfrissíthetik, mintha csak fali töltőre dugtuk volna őket. Ilyen kiegészítőkből egyre nagyobb a választék, ezért válogassunk kedvünkre, méret vagy épp teljesítmény alapján.

Ha belföldre megyünk, a telefonálással és az internetezéssel nem lesz gond, a nagy szolgáltatók már jó lefedettséggel rendelkeznek. Más azonban a helyzet, ha külföldre megyünk. Ilyenkor nem árt felkészülni arra, hogy a hívásokra és sms-ekre vonatkozó roamingdíjak mintájára az adatkapcsolat is sokszorosába kerül az itthoninak. Épp ezért már jó előre tiltsuk le a telefonban, hogy roaminghálózat esetén is használja a mobil adatátvitelt.

Ilyenkor wifivadásszá kell válnunk – szerencsére a tavernáktól, éttermektől a szálláshelyeken át a nagyobb turistacélpontokig egyre több helyen találunk nyílt vagy a vendégeknek ingyenes hálózatot. Legyünk türelmesek, ezeken szintén átmegy a fotó a Facebookra, legfeljebb nem mindig és mindenhol tudunk majd netezni.

Másrészt a hazai szolgáltatóknál elérhetők különféle beszédre és internetezésre is használható opciók, időszaki kedvezmények vagy általánydíjas szolgáltatások formájában. Persze ezekkel sem lehet majd nulla forintért gigabájtnyi adattal zsonglőrködni, de levelezésre, alapvető navigációs segédletként jól jöhet egy ilyen, előrelátó megoldás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik