Szórakozás

Botrányba torkollott Nagy-Britannia legmagányosabb birkájának kiszabadítása

Bármit is tégy, lesz valaki, akiből az ellenérzéseket vált ki.

Néhány napja mi is megírtuk, hogy két év után kimenekítették a tengerpartról Nagy-Britannia legmagányosabb birkáját, azonban az akciót nem mindenki fogadta töretlen lelkesedéssel.

A Fiona névre keresztelt birka legalább két évig élhetett magányosan Skócia egyik félreeső partvidékén, ahonnét az őt körülölelő tenger és sziklák fogságából nem tudott egyedül kijutni. Egy helyi farmer, Cammy Wilson azonban megelégelte a helyzetet, és egy „hihetetlenül komplex” mentőakció keretében, négy másik farmer segítségével végül sikerült kiszabadítaniuk az állatot. Gondolhatnánk, hogy a történet itt happy enddel zárul; a birka jól van, az őt befogadó Wilson pedig úgy tervezte, hogy az állat mindennapjairól beszámol majd a közösségi médiában.

Csakhogy a Fiona megmentője címért az ötfős csapaton kívül az Animal Rising nevű aktivista csoport is versenybe kívánt szállni. Miután az állat kiszabadításáért járó krediteket nem tudták begyűjteni, a birkát befogadó farm elé mentek tüntetni, mondván, állatsimogató helyett egy menhelyen volna a helye, ahol nem látványosságként kezelik őt. A tiltakozók a Daily Mail cikke szerint megfélemlítették a farm személyzetét, így azok kihívták a rendőrséget. A farm vezetője, Ben Best megerősítette, hogy nem fogják látványosságként mutogatni az állatot, melynek hollétét a tiltakozás hatására egyelőre titokban tartják.

Miközben Fiona a vele találkozók beszámolói szerint jobban érezheti magát, mint valaha, nemrég egy olyan kardszárnyú delfinről írtunk, aki már huszadik éve él egyedül fogságban, de az ő kiszabadítása még várat magára.

Ha pedig hozzánk kicsit közelebb élő állatok sorsának jobbra fordulásával szeretnék törődni, akkor sokat tehetünk azzal, ha

  • ha nem etetjük a kacsákat kenyérrel;
  • odafigyelünk a tavasszal visszatérő partifecskékre, és nem végzünk illegális munkálatokat;
  • húsvétkor nem veszünk hirtelen felindulásból nyulat;
  • kerti munkák végzésekor tekintettel vagyunk a környezetünkben élő süncsaládokra;
  • vagy épp kihelyezünk néhány virágot a teraszunkra, hogy ezzel is segítsünk a drasztikusan csökkenő hazai méhállományon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik