Nagyvilág

Két év után kimenekítették a tengerpartról Nagy-Britannia legmagányosabb birkáját

STICHELBAUT BENOIT / HEMIS.FR / HEMIS.FR / HEMIS VIA AFP
STICHELBAUT BENOIT / HEMIS.FR / HEMIS.FR / HEMIS VIA AFP

Két év magányosan töltött év után mentettek ki egy birkát Skócia egy félreeső partszakaszáról, a „hihetetlenül komplex” mentőakciót öt farmer vitte véghez – írja a BBC.

A Fionának elnevezett birkát még két évvel ezelőtt vette észre a Skót-felföldön található Cromarty Firth-nél egy kajakos, Jillian Turner. Az állat a meredek sziklaszirt lábánál ácsorgott, az emberek közeledtére a partra ment, és hangosan bégetve egészen addig követte őket a part mentén, amíg a kajakosok tovább nem siklottak. Turner szerint az állat láthatóan fellelkesült az emberek közelségétől, ám ahogy távolodtak, lelombozva baktatott el a parttól. A kajakos akkor azt hitte, hogy az állat csak elkóborolt, és vissza tud kaptatni a meredek lejtőn, ám két évvel később ugyanarra kajakozva megdöbbenve látta, hogy az állat még mindig ugyanott van. Ekkor több állatmentő egyesületet is megkeresett, ám csupa olyan választ kapott, miszerint a mentőakció bonyolult lenne, ráadásul az állat nincsen közvetlen veszélyben. A helyi állatmentő szervezet (SPCA) szóvivője azt nyilatkozta, hogy tudtak a birkáról, ám nem találtak módot arra, hogy biztonságosan kimenekítsék az állatot a nehéz terepről.

Ekkor vette a kezébe a mentőakciót egy helyi farmer, Cammy Wilson, aki azt követően kezdett szervezkedni, hogy a médiából értesült a magányos birkáról. A BBC-nek is dolgozó állattartó igazságtalannak érezte, hogy a Fionát tartó gazdát rendkívül sok negatív kommenttel illették a közösségi médiában, úgy vélték ugyanis, hogy a gazda magára hagyta az állatot. Wilson szerint ez nem így volt, az állat gazdája megpróbálta kimenteni az elkószált birkát a partról, ám minden alkalommal túl nagy volt a kockázat.

Az állat mentésében négy másik farmerrel együtt vett részt. Ketten a szikla tetején maradva felügyelték a mentést, míg hárman 250 métert ereszkedve érték el a bárányt, amelyet egy barlangba bújva találtak meg. Fionát végül megfeszített munka árán sikerült hármuknak felvinni a rendkívül meredek domboldalon. A BBC-nek nyilatkozó önkéntes mentők szerint a folyamatot nehezítette, hogy az állat a magányos évei alatt meghízott, ráadásul mivel évek óta nem volt megnyírva, vastag és nehéz gyapjúréteg borította.

Fiona már biztonságban van, Wilsonék azt ígérték, hogy mindennapjait a közeljövőben online is követhetik majd az érdeklődők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik