Tudomány zöldövezet

Rengeteg fecske pusztulását okozhatja az illegális munkavégzés

Raina Sindjirlieva / Getty Images
Raina Sindjirlieva / Getty Images

Évről évre jelentkező madárvédelmi probléma országszerte, hogy a tavasszal visszatérő partifecskék sokszor olyan helyekre fészkelnek be, ahol miattuk hónapokra le kell állítani a munkálatokat. Ha ez nem történik meg, és illegálisan folytatódik tovább a munkavégzés, az teljes kolóniák, a tojások, a kotló és az etető madarak, valamint a fiókák pusztulását okozhatja – írja az MTI a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye alapján.

Április második felétől május végéig könnyen előfordulhat, hogy az építkezéseken található gödrökbe, árkokba több tucatnyi, vagy akár százas nagyságrendben költöznek be partifecskepárok. Ezek a kolóniák automatikus védelmet élveznek, ezért ezeken a helyeken az építkezés a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében nem folytatható tovább.

A probléma könnyen elkerülhető, ha az ilyen potenciális fészkelőhelyeket – amelyek azonosításához érdemes a területileg illetékes nemzetipark-igazgatóság szakmai segítségét kérni – akár a napi munkavégzést követően, de legalább egynapos munkamegszakítás esetén ponyvás, Raschel-hálós takarással a partifecskék számára érdektelenné teszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik