Foci

Afrika királya kerestetik

Idén 28. alkalommal csapnak össze afrikai legjobb labdarúgó nemzetei, Egyiptom távollétében megüresedett a kontinens trónja.

Erre megy ki a játék

2012-ben 28. alkalommal rendezik meg az Afrikai Nemzetek Kupáját, amely a fekete kontinens legrangosabb tornája. Az egyre nagyobb elismerésnek örvendő ANK-t ezúttal Egyenlítői-Guinea és Gabon rendezi, január 21. és február 12. között bonyolítják le.

Az Afrikai Nemzetek Kupájának megalakulása 1956-ra datálható, amikor is a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) lisszaboni ülésén úgy határoztak a résztvevők, hogy a Föld második legnagyobb kontinensén is rendezni kéne egy tornát nemzeti csapatok részvétel. A szavakat tett követte, ’57-ben, Szudánban az afrikai alszövetség (CAF) három tagja (a házigazda Szudán, Egyiptom és Etiópia) megmérettetett az ANK-n, a vendéglátók pedig otthon is tartották a serleget – Dél-Afrikát is meginvitálták eleinte, azonban az országban dúló apartheid miatt végül nem vehettek részt az eseményen.

Azóta jobbára minden második évben összecsapnak egymással a kontinens legjobbjai, 1961-ben és ’67-ben politikai okok miatt elmaradt a versengés, azokat a tornákat egy évvel később pótolták be. Manapság már kvalifikációs szakaszra is szükség van, ugyanis Afrika majdnem összes országa közül kell kiválasztani a legjobb tizenhatot. Érdekesség, hogy jövő januárban újra sor kerül egy Afrikai Nemzetek Kupájára (Dél-Afrikában), a CAF ugyanis úgy döntött, az ANK-t ne a világbajnoksággal megegyező években rendezzék, vagyis az azt követő 2015-ben lesz és így tovább.

Visszakanyarodva a szombaton rajtoló eseményre, a Gabon, Egyenlítői-Guinea közös pályázat nyerte el a rendezés jogát az angolait, a líbiait és a nigériait megelőzve, így ez a két ország automatikus résztvevője az idei ANK-nak. Ugyanakkor kérdéses mire mennek a vendéglátók: az újonc Egyenlítői-Guineát karácsony előtt hagyta ott Henri Michel szövetségi kapitány, aki már korábban is panaszkodott a játékosállományra, míg Gabonnak ez lesz mindössze a harmadik kuparészvétele, eddig egyszer sem élte túl a csoportkört.

Nagy hiányzókban nem lesz hiány, Nigéria, Algéria, Kamerun (Samuel Eto’o az ANK történetének legeredményesebb góllövője 18 találattal), Togo, Dél-Afrika és legnagyobb meglepetésre a háromszoros címvédő Egyiptom is elvérzett a selejtezők során.

Nigéria és Togo története megér egy külön misét

Emmanuel Adebayorék egy sajnálatos esemény miatt kihagyták a 2010-es tornát, január 8-án ugyanis egy angolai szervezet megtámadta az Afrikai Nemzetek Kupájára igyekvő csapat buszát. A buszsofőr, a csapat segédedzője, illetve a sajtósa is életét vesztette, kilencen pedig megsérültek a lövöldözésben. A gárda a togói kormány döntése értelmében visszalépett az ANK-tól, a kontinentális szövetség ugyanakkor emiatt eltiltotta az országot a következő két selejtezőben részvételtől. Togo a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult és nyert, így ott lehetett a kvalifikációban.

Nigéria az ország elnöke, Jonathan Goodluck miatt került kínos helyzetbe. A Szupersasok csalódást keltő produkcióval, csoportjuk utolsó helyén estek ki a 2010-es világbajnokságról, Goodluck pedig elkeseredésében két évre mindenféle világtornától el akarta tiltani a labdarúgó-válogatottat. Ekkor jött a FIFA, amely közölte, ha ez bekövetkezne (a politikai beleszólás ellene megy a szervezet elveinek), akkor az súlyos szankciókat vonna maga után. Nigéria is indult a selejtezőben.

Az már egy másik kérdés, hogy alanyi jogon egyikük sem tudta kiharcolni a 2012-es részvételt.

A legnagyobb esélyes a végső sikerre így nem más, mint Elefántcsontpart válogatottja, a bukiknál világszerte az ő győzelmükre van a legkisebb szorzó. Ez nem is olyan nagy meglepetés, tekintve, hogy a gárda a 18. a FIFA legfrissebb, szerdán kiadott világranglistáján. Na meg azt sem szabad elfelejteni, hogy olyan harcedzett játékosok vannak az Elefántok sorai közt, mint Didier Drogba, Salomon Kalou (mindkettő Chelsea), Gervinho (Arsenal) valamint Yaya és Kolo Touré (mindkettő Machester City), de vannak itt játékosok a többi közt a Paris Saint-Germainből, a Newcastle Unitedből, a Hannoverből és a VfB Stuttgartból is.

A 2012-es csoportbeosztás

A csoport: Egyenlítői-Guinea, Líbia, Szenegál, Zambia

B csoport: Angola, Burkina Faso, Elefántcsontpart, Szudán

C csoport: Gabon, Marokkó, Niger, Tunézia

D csoport: Botswana, Ghána, Guinea, Mali

A második legesélyesebb az Asamoah Gyan, Sulley Muntari, John Mensah és Jordan Ayew fémjelezte Ghána, amely a 2010-es világbajnokságon harmadik afrikai csapatként jutott el a negyeddöntőig. Ha pedig ott nem kap ki egy drámai csatában büntetőkkel Uruguaytól, akkor sporttörténelmet írt volna.

Az Uruguay-Ghána párharc rövid története:

A többiek közül a nagy afrikai focinemzetek, így Tunézia, Marokkó, Mali és a francia gólkirállyal (Moussa Sow) érkező Szenegál szólhat még bele a végső küzdelembe, de a polgárháború utáni Líbiában is nagyon fogadkoznak. Az ország bízik benne, hogy a válogatott legalább akkora sikert ér el, mint az 1982-es elődök, akik ezüstig vitték.

A tornára kijutó legjobb tizenhat csapatot négy darab négyes csoportba osztották be, a kvartettek első két helyezettje jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. A nyitómérkőzést Egyenlítői-Guinea és Líbia vívja majd egymással Batában, míg a döntőt február 12-án játsszák Gabon fővárosában, Libreville-ben.

Eddigi ANK-győztesek

7 győzelem: Egyiptom (1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008, 2010)

4 győzelem: Ghána (1963, 1965, 1978, 1982), Kamerun (1984, 1988, 2000, 2002)

2 győzelem: Kongói Demokratikus Köztársaság (mindkétszer Zaireként, 1968, 1974), Nigéria (1980, 1994)

1 győzelem: Algéria (1990), Kongói Köztársaság (1972), Etiópia (1962), Elefántcsontpart (1992), Marokkó (1976), Dél-afrikai Köztársaság (1996), Szudán (1970), Tunézia (2004)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik