Belföld

A Magyar Ügyvédi Kamara kiállt Sulyok Tamás mellett

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A közbizalom miatt aggódnak.

A Magyar Ügyvédi Kamarát megdöbbentette, hogy korábbi ügyvédi tevékenysége miatt az államfőt „köztörvényes bűnözőnek” és a „földmaffia kiszolgálójának” nevezte egy politikai párt. A kamara közleményében nem nevezte meg a Demokratikus Koalíciót, sem EP-listavezetőjét,  Dobrev Klárát, de nagyon határozottan Sulyok Tamás mellé álltAzt írták,

mélységes aggodalomra ad okot, hogy a politikai csatározások hevében olyan vádakat fogalmaznak meg politikai szereplők, amelyek súlyosan sértik nem csak a köztársasági elnöki intézménybe, de az ügyvédségbe vetett közbizalmat is.

A kamara meggyőződése, hogy Sulyok Tamás ügyvédi hivatását nagy közmegbecsüléssel végezte. Alkotmánybíróként is mindig kiállt az ügyvédi és kamarai függetlenség mellett. Azt a jogállamiság és közbizalom alappillérének tartotta, amiért most külön is köszönetét fejezték ki Sulyok Tamásnak.

Ezt a közbizalmat érte most támadás a fent már idézett, durva kijelentésekkel.

Mint írták, a vonatkozó törvény alapján minden esetben eljárnak a jogszabályt, etikai szabályokat sértő ügyvédekkel szemben. A kamara alapvető feladatának tekinti az ügyvédségbe vetett közbizalom megóvását, ezért

ugyanilyen határozottsággal fel fog lépni az ügyvédeket ügyvédi tevékenységük miatt, vagy, mint a jelen esetben közéleti tevékenységük során – méltatlanul – érő támadások ellen.

(Az, hogy ez pontosan mit jelent, az MTI Országos Sajtószolgálata által kiadott közleményből nem derül ki, a köztestület honlapján a dokumentumnak hétfőn 13 órakor még nem volt nyoma.) Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője Facebook-oldalán egy videóban reagált a közleményre. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Orbán Viktor még mindig hallgat az  ügyben, arra pedig még senki nem adott magyarázatot, hogy Sulyok Tamás miként képviselhette a földmaffiás osztrák céget az alkotmánybírói megválasztása után.

Kapcsolódó
Dobrev Klára megfosztási eljárást kezdeményez Sulyok Tamás ellen
A DK EP-listavezetője ki akarja kényszeríteni az államfő lemondatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik