Belföld

Alkut kötött az ügyészséggel az embercsempészeknek tucatnyi autót vevő férfi

A Bajai Járási Ügyészség üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntette miatt vádat emelt egy magyar férfival szemben, aki egy Ausztriából irányított embercsempész bűnszervezet részére magyar gépkocsikat vásárolt és adott át azért, hogy a sofőrök azzal szállíthassák a migránsokat.

Négyessyné Bodó Marianna, a főügyészség szóvivője az esettel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy az ügyészség 2 év 1 hónap fegyházbüntetést kért a vádlottra azzal, hogy feltételesen sem bocsátható szabadlábra. A terhelt váddal egyezően mindent beismert, és elfogadta az ügyészség ajánlatát. Ez azt jelenti, hogy ha a bíróság jóváhagyja a vádlott és az ügyészség által kötött megállapodást, akkor ennyit fog kapni a bűncselekménnyel vádolt férfi.

A vádirat szerint az ügy vádlottja, egy budapesti férfi, 2021 júniusában lépett kapcsolatba az Ausztriából irányított embercsempész bűnszervezettel, amely a szerb-magyar határ közeléből szállította a migránsokat az osztrák-magyar határhoz, illetve esetenként Ausztriába és más európai uniós tagállamokba.

A vádlott – társával együttműködve – 2021 júniusától 2021 októberéig legalább tizenkét, magyar forgalmi rendszámú gépkocsi megvásárlásában működött közre. Az autókat nem saját nevükre, hanem ténylegesen nem működő cégek nevére vásárolták meg. A cégeket a vádlott által szerzett hat gépjármű esetében is tulajdonosként jegyezték be a gépjármű-nyilvántartásba, emiatt a férfinak közokirat-hamisítás bűntette miatt is felelnie kell.

A férfi és a társa az így megvásárolt gépjárműveket – a megbízó utasítását követve – egy budapesti telephelyen adta át moldáv, illetve fehérorosz állampolgárságú sofőröknek. Esetenként az autókat indítókulccsal együtt hagyták a telephelyen. A vádlott tudta, hogy az általa beszerzett és átadott gépkocsikat migránsok szállításához fogják használni.

Egyes gépkocsikat a szállítások megkönnyítése érdekében a bűnszervezet tagjai át is alakítottak, így például kivették a hátsó üléseket vagy lesötétítették a hátsó ablakot. Az ügyészség egyezséget kötött a vádlottal. A férfit az ügyészség üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntettével, valamint hatrendbeli közokirat-hamisítás bűntettével vádolja, ezért vele szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik