Nagyvilág

Landsbergis: Megoldást kell találni a magyar problémára

MTI / EPA / Toms Kalnins
MTI / EPA / Toms Kalnins

 Az Ukrajnával kapcsolatos uniós határozatok 41 százalékát Magyarország blokkolta

– jelentette ki Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter Brüsszelben, bírálva, hogy a magyar kormány „szisztematikusan blokkol minden olyan európai uniós szintű erőfeszítést, amely Ukrajna támogatására irányul az Oroszország elleni háborúban.” Az EU-tagállamok külügyminisztereinek találkozója előtt Landsbergis úgy fogalmazott: a magyar hozzáállást most már „rendszerszintű megközelítésként kell értelmezni, az unió minden törekvésével szemben, amely arra irányul, hogy bármilyen értelmes szerepet vállaljanak a külügyekben.” Hangsúlyozta, hogy erre a problémára megoldást kell találni.

Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője hétfőn Brüsszelben a gázai konfliktusról és az orosz–ukrán háborúról beszélt újságíróknak. Ukrajnáról szólva elmondta, nagyon súlyos a helyzet a frontvonalon: Oroszország is fokozza támadásait, az áldozatok száma mindkét fronton növekszik.

A szombati támadás a harkivi barkácsáruház ellen a háborús bűnök és az orosz atrocitások újabb példája

– hangsúlyozta.

Annalena Baerbock német külügyminiszter a tanácskozásra érkezésekor hangsúlyozta, hogy az ICJ döntését Izraelnek végre kell hajtania, és le kell állítania a Gázai-övezet déli részén zajló katonai offenzívát. Mint mondta, ha Izrael nem áll le a művelettel, az izraeli túszok nem fognak kiszabadulni, és egyre több palesztin kényszerül menekülttáborokba. „A nemzetközi humanitárius jog mindenkire vonatkozik, Izrael háborús magatartására is” – hívta fel a figyelmet. Ukrajnával kapcsolatban bejelentette, hogy Németország további 60 millió eurós humanitárius segélyt nyújt a háború sújtotta ország keleti felének.

A helyzet Kelet-Ukrajnában még mindig ugyanaz: mindenből hiány van. Az emberek több mint két és fél éve szenvednek az orosz terrorista megszállás alatt

– fogalmazott a német politikus. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik