Sport

Meghalt Birtalan István, világbajnok kézilabdázó

gsp.ro
gsp.ro

Hetvenöt éves korában elhunyt Birtalan István, aki 1970-ben és 1974-ben is világbajnoki címet nyert a román kézilabda-válogatottal – adta hírül a gsp.ro.

A magyar nemzetiségű kézilabdázó súlyos májbetegséggel küzdött az elmúlt hónapokban. A túlélés érdekében 2008-ban egyszer már májátültetésen esett át, a műtét után 15 évig nem jelentkeztek újabb problémák nála, de néhány hónapja megváltozott a helyzet, romlott az egészségi állapota.

A májam már nem úgy működik, ahogy kellene, igazi kínokat élek át

– nyilatkozta nemrég Birtalan a Gazeta Sporturilornak.

Birtalan 1948. szeptember 25-én született Zsibó városáb, fiatal korában több sportágat is kipróbált, így kosárlabdázott, atletizált és röplabdázott is, mígnem tizenhat éves korában a kézilabda mellett tette le a voksát, és bemutatkozott  szülővárosa csapatában, a Rapidban.

Pályafutása 1970 és 1985 között a Steaua București csapatában teljesedett ki, a már említett két világbajnoki cím mellett,  összesen tizenkétszer nyert bajnokságot a fővárosi klub játékosaként, az 1976–77-es szezonban a Bajnokcsapatok Európa Kupáját is elhódították és 1977-ben a világ legjobb kézilabdázójává választották.

A román kézilabda-válogatott történetének legjobb góllövője, Vasile Stînga Birtalan halálhíre kapcsán megrendülten  úgy nyilatkozott a gsp.ro-nak:

A világ igazságtalan. Egy ilyen ember nem halhat meg ilyen hamar. Hihetetlen ember és kézilabdázó. Isten nyugosztalja őt békében!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik