Gazdaság

Nők 40: ilyen esetben lehet újraszámítani a nyugdíjakat

Nagy Borbála / 24.hu
Nagy Borbála / 24.hu
Visszatérő kérdés, hogy a nők kedvezményes öregségi nyugdíja a nyugdíjkorhatár betöltésekor újraszámítható-e, vagy ha valaki az öregségi nyugdíja folyósítása mellett keresőtevékenységet folytatott, a nyugdíj mellett szerzett keresetek figyelembevételével van-e lehetőség a korábban megállapított nyugdíj későbbi időponttól történő újraszámítására. Az adózóna.hu megadta a válaszokat.

A nők kedvezményes öregségi nyugdíjának (Nők 40) későbbi időponttól – nyugdíjkorhatár betöltése időpontjában történő – újraszámítására vonatkozó kérdés megválaszolásához meg kell említeni, hogy ez a kedvezményes öregségi nyugdíj – függetlenül azon ténytől, hogy annak megállapítására a jogosultsági feltételek fennállása esetén már jóval az adott személy nyugdíjkorhatára betöltése napját megelőző időponttól sor kerülhet –, ugyanolyan öregségi nyugdíjnak minősül, és ugyanolyan módon határozzák meg az összegét, mint annak az öregségi nyugdíjnak, melyet a nyugdíjkorhatár betöltésekor lehet megállapítani. Ezen nyugdíjra is ugyanúgy járnak a későbbiekben az évenkénti emelések, valamint az érintett személyt megilleti a tizenharmadik havi nyugdíj – figyelmeztet a portálon Winkler Róbert nyugdíjszakértő.

Önmagában tehát a nyugdíjkorhatár betöltésére való hivatkozással nincs és korábban sem volt jogi lehetőség ezen kedvezményes öregségi nyugdíj újbóli kiszámítására, illetve annak korrekciójára. A nyugdíj újbóli megállapítására kizárólag abban az esetben nyílik lehetőség, ha

  • annak megállapítása során jogszabálysértés történt,
  • utólag merül fel olyan biztosítási jogviszony, illetve kereseti adat, melyet korábban nyugdíjra jogosító szolgálati időként, illetve a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset számításakor nem vettek figyelembe, és ezen adatokat utólag igazolják valamilyen módon.

A nyugdíj újbóli megállapítása ilyen jogcímen – módosítás –, minden esetben az eredeti nyugdíjazás időpontjára visszamenőlegesen történik, a számítás az eredeti nyugdíjazás időpontjában hatályos jogi szabályozásnak megfelelően történik (számítási szabályok, valorizációs szorzók) azzal, hogy amennyiben a számítás alapján az érintett személyt magasabb összegű nyugdíj illeti meg, a magasabb összegű nyugellátás legfeljebb hat hónapra visszamenőlegesen illeti meg.

Ez az újbóli megállapítási – módosítási – lehetőség nem csak a kedvezményes nyugdíjak esetében áll fenn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik