Tech

Már használják az első gyógyszert a szülés utáni depresszióra

Vera Livchak / Getty Images
Vera Livchak / Getty Images

Bár keveset hallani róla, rengeteg nőt érint a szülés utáni depresszió: különböző kimutatások szerint minden ötödik, vagy épp minden nyolcadik nőnél jelentkeznek a betegség tünetei, a súlyosság azonban nagyban eltér a személyek között.

Az Egyesült Államokban azonban a pszichiáterek elkezdték felírni a Zuranolone-t, az első tablettát, amely képes kezelni, és gyógyítani a szülés utáni depressziót, írja az Interesting Engineering.

Míg kezdetben a szülés utáni depresszió sok esetben hangulatingadozással, elzárkózással, álmatlansággal kezdődik, a későbbiekben ennek következtében megnövekedhet az öngyilkosságra való hajlam, valamint a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a stroke kialakulásának kockázata is megnőhet.

Ezen túlmenően, azok a csecsemők, akik szülés utáni depresszióban szenvedő anyáktól születtek, nagyobb valószínűséggel szakadnak le kortársaiktól fejlődés terén, illetve rendelkeznek majd érzelmi vagy viselkedési problémákkal. 

Most azonban évekig tartó tanulmányozás után a kutatók előálltak a Zuranolone-nal, amely segít a szülés utáni depresszió kezelésében. A tablettát az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) augusztusban hagyta jóvá, azonban hosszú hónapokig tartott, amíg beszerezték.

A készítmény megjelenése előtt csupán intravénás injekcióval kezeltek, amelyet 2019-ben hagytak jóvá. Az injekció azonban súlyos szedáció és hirtelen eszméletvesztés kockázatával jár. A Zuranolone segítségével néhány beteg már a negyedik naptól kezdve javulást mutatott, de volt, akinél már másnapra pozitív változást hozott. A hosszútávú hatásokról egyelőre nincs tapasztalat, a kezdeti eredmények azonban igen kecsegtetők.

Kapcsolódó
Itt az első gyógyszer a szülés utáni depresszióra
Rengeteg nőt érint a betegség, azonban Amerikába már engedélyezték az erre szánt gyógyszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik