Sport

„Ha ebből nem lesz film, akkor semmiből” – Mr. Jelentéktelen szeretné elszomorítani Taylor Swiftet a Super Bowlon

JAMIE SQUIRE, Christian Petersen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
JAMIE SQUIRE, Christian Petersen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Magyar idő szerint hétfőn hajnalban a Kansas City Chiefs és a San Francisco 49ers játssza az NFL nagydöntőjét. Két olyan franchise, amelynek neve összeforrt a Super Bowllal, még úgy is, hogy a 49ers a 2000-es években nyeretlen a finálékban. A címvédésre készülő Kansas maga mögött tudhatja Amerika első számú popsztárját, Taylor Swiftet, míg a San Francisco sokak által lenézett irányítója, Brock Purdy a fináléban írhatja tovább teljesen valószerűtlen sztoriját. Hogy mi a közös bennük? A döntő előtt mindketten megkapták a magukét az utálók és a kétkedők táborától.

Az amerikaiak nem ilyen Super Bowlt akartak. A főcsoportdöntők előtti napokban rengeteg olyan mémet lehetett látni, amelyen az USA vaktérképen azt jelölték, az egyes államokban kinek szurkolnak a négy, akkor még versenyben lévő csapat közül.

Nos, a végül a nagydöntőbe jutó San Francisco 49ersnek és Kansas City Chiefsnek ezeken az ábrákon csak saját államaikban, Kaliforniában és Missouriban akadtak rajongói, ellenben a Detroit Lionsnak és a Baltimore Ravensnek az egész országban. Ha ezek a mémek nem is tekinthetők reprezentatív mintának, az tény, óriási sztori lett volna, ha a fantasztikus atletikus képességekkel megáldott, de a rájátszásban eddig mindig elbukó Lamar Jackson által irányított, alapszakaszgyőztes Baltimore találkozott volna azzal a Detroittal,

amelyre utoljára 2008-ban irányult ekkora figyelem, amikor első NFL-csapatként zárta az akkor még 16 meccses idényt 0-16-os mérleggel (azóta a Cleveland Browns is összehozott egy hasonlóan siralmas szezont 2017-ben).

„Mivel a Chicagónak szurkolok, számomra az lett volna a legideálisabb párosítás, ha a Bears vívja a nagydöntőt egy másik csapat ellen. Komolyra fordítva a szót: az egész idényt tekintve a Baltimore megérdemelte volna, hogy eljusson a Super Bowlba, de bámulatos volt, amit a Chiefs-védelem művelt ellene négy negyeden keresztül, hiszen teljesen megfojtotta a Ravens eddig tökéletesen működő futójátékot. Érezni lehetett, hogy nincs erő a Baltimore-offense-ben, de nem tudtak menet közben váltani, Lamar Jackson pedig rossz döntéseket hozott, egyszerű célpontok helyett rizikós dobásokat vállalt be, aminek interception lett a vége. Pedig a Baltimore-defense is odatette magát, hiszen mindössze 17 ponton tartotta a Kansast.

Jobban örültem volna, ha a Ravens megszakítja a Chiefs hegemóniáját, már csak azért is, mert akkor borsot törhettem volna Faragó Ricsi barátom orra alá, akinek a Kansas a kedvenc csapata

– nyilatkozta a 24.hu-nak Kovács Sándor, a Sport TV szakértője, aki egyben a magyar válogatottnál az offense fal edzője.

A másik főcsoportdöntőben a San Francisco a félidőben még 17 pontos hátrányban volt a Detroittal szemben, és ezzel a múltbeli statisztikák alapján esélytelen volt a továbbjutásra, hogy aztán végül történelmet írjon azzal, hogy innen is meg tudta fordítani a meccset.

„Ahogy a Chiefs, úgy a 49ers továbbjutása is megérdemelt volt, bár az első félidőben a Detroit nagyon összeszedetten játszott. Még sokáig beszédtémát adnak majd a detroiti edző, Dan Campbell vitatott döntései, amikor mezőnygólkísérlet helyett inkább negyedikre is folytatni akarta a drive-ot, illetve, amikor elégette az utolsó időkérését. De ahogy a San Francisco menedzselte az idejét az utolsó két támadásban, és ahogy Brock Purdy játszott abban az időszakban, az alapján nem kérdés, hogy jogosan lesz ott Vegasban a 49ers. Hogy milyen nagydöntőt szerettem volna látni? Nehéz kérdés, de talán egy Baltimore-San Franciscót, mert akkor a legjobb védelem csapott volna össze a legjobb offense-zel” – magyarázta Kovács Sándor.

A sportág rajongói azért nem biztos, hogy rosszul jártak, hiszen két olyan franchise játssza a Las Vegas-i nagydöntőt, amelynek a neve összeforrt a Super Bowllal.

A Kansas City története során hatodszor jutott el az idény utolsó meccséig, a legutóbbi öt idényt tekintve már negyedszer! Mivel tavaly 38-35-re verték a Philadelphia Eaglest, így címvédőként érkeznek Vegasba, és már azt is tudják, milyen Super Bowlt nyerni a 49ers ellen, hiszen 2020-ban fergeteges utolsó negyedet produkálva – tízpontos hátrányból indulva csináltak végül tizenegy pontos előnyt – csavarták ki a Vince Lombardi-trófeát a kaliforniai rivális markából.

A San Franciscónak az volt a hetedik nagydöntője, és mindössze a második veresége, de a 2000-es években még nyeretlen a csapat a Super Bowlokon, utolsó győzelmét 1995-ben aratta, amikor a San Diego Chargers hajtott fejet a Steve Young és Jerry Rice vezette 49ers előtt.

Ha összejönne a címvédés a Kansasnek, az olyan bravúr lenne, amelyre legutóbb tizenkilenc éve volt példa, akkor a New England Patriots csinálta meg a duplát, sőt, Tom Brady és társai 2002 és 2005 között négyből három nagydöntőben ott voltak, és mind a hármat meg is nyerték.

A Chiefs vezére, a zseniális, Patrick Mahomes már azzal történelmet ír, hogy kivonul a pályára, mert 28 évesen a legfiatalabb irányító lesz, aki negyedszer játszhat a Super Bowlon.

A korábbi három SB-on csak Bradytől kapott ki, aki a New England-i dinasztia után 2021-ben a Tampa Bay Buccaneersszel szerezte meg karrierje hetedik bajnoki aranygyűrűjét. Mahomes ettől még messze van, de arra készül, hogy Brady, Joe Montana (4), Terry Bradshaw (4), Troy Aikman (3) és Earl Morrall (3) után ő legyen a hatodik olyan irányító, aki legalább három győztes Super Bowlon szerepelt.

Ha a Kansas megvédi a címét, akkor Mahomes a rájátszásban aratott győzelmeket tekintve megelőzi a legendás Payton Manninget, jelenleg mindketten 14-14 sikernél tartanak, de nem elhanyagolható tényező, hogy a Chiefs sztárjának ehhez 17, míg az Indianapolist és a Denvert is Super Bowl-győzelemig vezető Manningnek 27 mérkőzésre volt szüksége.

„Nagyon nem ugyanaz megnyerni egy rájátszás meccset, vagy győzni a Super Bowlon. Ami a szenzációs a Chiefsben, hogy nagyon nehéz ellenük fogadni, annyira jó a game managementjük, annyira jól tudnak váltani menet közben, ha valami nem működik. És ehhez jön még pluszban a Mahomes-faktor. A másik oldalon a 49ers egy sokkal komplexebb offense-zel rendelkezik, amely szinte minden elemében jobb, mint a Kansasé,

viszont a tight endek (Travis Kelce vs. George Kittle) és az irányítók (Mahomes vs. Purdy) összehasonlításából nálam a Chiefs jön ki győztesen, és lehet, ez a különbség el is dönti a meccset

– jellemezte a nagydöntő főszereplőit Kovács Sándor.

Aki maga is említette a Mahomes-faktort: a Chiefs irányítója a rájátszásra időzítette a legjobb formáját, mivel az utolsó hat playoff-meccsén a passzai – melyek átlagosan 7 yardra szálltak – 70 százalékát célba juttatta, és 11 átadása végződött touchdownnal, miközben egyszer sem adta el a labdát. Pedig az alapszakaszban az irányítók rangsorában csak a 19. helyen állt a passzai alapján, és karrierje leggyengébb statisztikáit produkálta ebben a műfajban.

Nem csak rá, a Kansas komplett támadósorára igaz, hogy összeszedte magát a rájátszásra, mivel az alapszakaszban a Chiefs ligaelső volt az elejtett passzokban, második a támadóegység ellen befújt szabálytalanságok tekintetében, és holtversenyben hetedik az eladott labdáknál. Ennek ellenére a rájátszásban is láthattunk érthetetlen hibákat a Kansas-offense-től, mégsem fáztak rá ezekre sem a Miami Dolphins, sem a Buffalo Bills ellen.

Chris Unger / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP Mahomes pályafutása negyedik Super Bowljára készül – mindössze 28 évesen.

A San Francisco védelmének Mahomes mellett a running back Isiah Pachecóból is készülnie kell, aki hat rájátszás meccsén eddig átlagosan 90,5 yardot tett meg a labdával, és ő a második játékos a Chiefs történetében, aki a playoffban négy egymást követő mérkőzésen is futott TD-t jegyzett. És ott van még Travis Kelce, Mahomes kedvenc célpontja, aki a mostani rájátszásban a felé dobott 17 labdából 16-ot elkapott, ezek 191 yardot és 3 touchdownt fialtak a csapatának.

A 34 éves, egész pályafutását a Chiefsnél töltő Kelce a főcsoportdöntőben hagyta le a háromszoros Super Bowl-győztes Jerry Rice-t, és 156 elkapással immár ő a csúcstartó a rájátszásban, pedig nyolccal kevesebb meccset játszott, mint a 49ers legendája.

Kelce-ről azonban nem csak az elkapásai miatt cikkeznek rengeteget, hanem leginkább azért, mert napjaink legnagyobb popsztárjával, Taylor Swifttel alkot egy párt.

Swift a mostani idényben gyakran feltűnt a VIP-páholyban a Kansas meccsein, és akárhányszor táncot lejtett egy Kelce-elkapásnál, vagy tombolva ugrált egy touchdown után, netán káromkodott egy elszalasztott lehetőség miatt, cikkek tömkelege jelent meg róla.

Valószínűleg ez a jelentősen túltolt médiajelenlét az egyik oka annak, hogy meglehetősen sokan vannak, akiket irritál, hogy Taylor Swift gyakori szereplője lett a Chiefs-meccseknek, és ennek az ellenszenvnek hangot is adnak.

„Taylor Swift kevésbé lenne idegesítő, ha:

  • nem közelítene rá a kamera Kelce minden elkapása után,
  • nem kezdene nagy ölelkezésbe a pasija minden sikeres megmozdulását követően,
  • nem látnánk tőle mindenféle idétlen táncot,
  • és nem a stadionban, hanem otthon szurkolna”

– olvasható egy Swiftet kritizáló kommentben.

Ugyanakkor az énekesnővel kapcsolatos ellenszenvet egy bizarr politikai szál is generálja, a Donald Trump mögött és mellett álló szélsőjobboldali médiagépezet ugyanis Amerika legnagyobb popsztárjában találta meg a vélt ellenséget, és – ahogy a volt elnökhöz közeli források fogalmaznak: – „szent háborút” indítottak Taylor Swift ellen.

Az énekesnőt többek között azzal vádolják, hogy a népszerűségét arra akarja felhasználni, hogy rávegye a rajongóit: szavazzanak Joe Bidenre. Sokan ennél is tovább mennek, és a Pentagon ügynökének nevezik, illetve egy „választási beavatkozást célzó művelet” részének, melybe még a Super Bowl manipulálása is belefér szerintük. Erről bővebben itt írtunk.

Ez a mém azzal poénkodik, hogy mi volt a liga reakciója, miután Taylor Swiftet sikeresen eljuttatták a Super Bowlra:

Vannak persze olyanok is, akik nem gyártottak összeesküvés-elméleteket Swift és Kelce kapcsolata köré, a tévés műsorvezető, David Letterman például nem győzött lelkendezni.

„Olyan világban élünk, ahol elárasztanak minket az ostoba és csúnya dolgok. És akkor itt van Taylor Swift, aki maga a jóság ragyogó fénye, és elkezd járni Travis Kelce-vel. A Kelce-tábor azt mondja, ne, ne, hagyjatok minket, nem akarjuk Taylort és a futballt együtt. És az énekesnő rajongói, a Swiftie-k szintén ellenkeznek, mert nem akarják, hogy egy amerikaifutball-játékos legyen a párja. Én meg azt mondom mindkét tábornak, fogjátok be, ez egy csodálatos dolog. Ez jó az amerikai futballistáknak, jó Taylor Swiftnek, és egy örömteli és pozitív fejlemény a világ számára. Úgyhogy Isten áldja Taylor Swiftet és Kelce-t” – írta Letterman, aki azért szintén nem hagyta ki a politikai vonalat, mondván Swift személye ilyen téren is nagy húzóerő sokak számára.

Az egykori NBA-sztár, Charles Barkley a tőle megszokott stílusban kommentálta a Swift-jelenséget. „Ha Taylor Swiftet látva azt üvöltöd, hogy tönkrevágta az amerikai futballt, akkor egy lúzer vagy”.

Az énekesnő egy nappal a Super Bowl előtt Tokióban koncertezik, és hiába a nagy időeltolódás, valamint a 12 órás repülőút, Japán amerikai nagykövetsége mindenkit biztosított arról, hogy Swift kisasszony időben odaér Las Vegasba, úgyhogy az utálók elkezdhetnek barátkozni a gondolattal.

Patrick Smith / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP A Super Bowl után is lesz mit ünnepelnie Kelce-nek és Swiftnek?

Nem Taylor Swift az egyetlen, aki megosztja az NFL-rajongókat, a San Francisco irányítójának, Brock Purdynek is komoly ellentábora van.

A 24 éves Purdy a 2022-es játékosbörze (draft) hetedik körének utolsó választottjaként kelt el, így azonnal ráragasztották a Mr. Jelentéktelen becenevet. Élete első NFL-idényét harmadik számú irányítóként kezdte a 49ersnél, hogy aztán Trey Lance és Jimmy Garoppolo sérülése után megkapja a lehetőséget, amire várt.

Élt is vele, az előző szezonban öt alapszakasz meccsen volt kezdő, és mindet megnyerte vele a Frisco, amelynek ő lett az első újonc irányítója, aki a rájátszásban győzni tudott. A 49ers tavaly is bejutott a Nemzeti Főcsoport (NFC) döntőjébe, de Purdy a Philadelphia elleni meccs első negyedében egy dobómozdulat közben nagy ütést kapott, és mint később kiderült, az esetnél elszakadt egy szalag a könyökében.

A helyére beállt Josh Jonhson a harmadik negyedben agyrázkódást szenvedett, így Purdynek vissza kellett állni, de csak két óvatos passzt vállalt, az elsődleges feladata az volt, hogy a társak kezébe nyomja a labdát. A Philadelphia végül 31-7-es győzelemmel masírozott be a Super Bowlba, Purdyre pedig hosszú rehabilitáció várt, de az új idény kezdetén ismét ő vezette csatába a 49erst.

Amely 12-5-ös mérlegével megnyerte az NFC-t, a 17-ből 16 meccsen szereplő Purdy pedig a 9,6 yardos passzonkénti átlagával és a 113-as passer ratingjével is ligaelső lett, 4280 passzolt yardjával – amely 49ers-rekord – és 31 passzolt touchdownjával pedig az első ötben zárt.

Pályafutása második idényében már négy győztes playoff meccsnél tart – épp annyinál, mint amennyivel Brady rendelkezett anno, miközben Peyton Manningnek nulla, Mahomesnak csak egy sikeres találkozója volt a rájátszásban másodévesként.

De akkor mégis mi a baj Purdyvel?

Nem miatta nyernek. Ő csak menedzseli a játékot, de rajta kívül ugyanezt teszi Tua Tagovailoa, Jared Goff és Dak Prescott is. Őket hívom én game managernek, mert nem ők jelentik a különbséget a meccseken

– mondta a korábbi sztárirányító, a 2015-ben MVP-nek megválasztott Cam Newton tavaly decemberben a podcastjában.

Newton minimalizálta az akkor kezdőként 17 győzelemmel és 4 vereséggel álló Purdy szerepét a 49ers sikereiben, és úgy érezte, az irányító csak a haszonélvezője annak, hogy olyan klasszisok játszanak mellette az offense-ben, mint a running back Christian McCaffrey – akinek édesapja háromszoros SB-győztes, kétszer a Denver, egyszer a 49-ers játékosaként lett bajnok –, a tight end George Kittle, vagy a két elkapó, Brandon Aiyuk és Deebo Samuel.

A Carolinával a 2016-ban Super Bowl játszó, de azt a Peyton Manning-féle Denver ellen elveszítő Newton azt is hozzátette, nála Purdy csak a tizedik legjobb játékosa a San Franciscónak.

„Felejtsük el ezt a game manager dolgot, szerintem alapból a feltevés is téves, mert a mai amerikai futballban már nincsenek ilyen típusú irányítók. Szokták mondani, hogy jó sémával könnyű egy jó irányítónak dolgozni, de ez az alapján változik, hogy te mire vagy képes, és milyen játékosok vannak körülötted. Minden támadó koordinátor fejében van valami elképzelés, de ez nem mindig kész, próbálja folyton finomítani attól függően, hogy az irányító hogyan olvas, mennyire mobilis, mennyire jó a jobb és a bal agyfélteke közötti kommunikáció, ugyanolyan jól látja-e a pálya mindkét szélét, szóval ez az egész nagyon összetett. Alex Smith, akit korábban a legnagyobb game managernek tituláltak, mondta, hogy Purdy esetében nincs erről szó, mert ő teljesen más típusú irányító, és az, hogy draftutolsóból ennyire jó játékos lett, ilyen jól olvassa a kulcsokat és a védelmet, azt mutatja, hogy rengeteg munkát tett bele.

A tavalyi idényére még lehetett azt mondani, hogy szerencse, de az ideire már nem

– fejtette ki a véleményét Kovács Sándor Purdy-ügyben.

Szerinte a 49ers irányítója pont abból merít erőt, hogy nem tartják sokra, és mindig motiválni fogja, hogy folyton meg kell mutatnia: nincs igazuk a kritikusainak.

„Nagyon amerikai sztori az övé. Eljut az NFL-be, de utolsóként draftolják, majd ketten is vannak előtte a sorban, mégis eljön az ő ideje. Aztán a legfontosabb meccsén összetörik, kikap a csapata, majd eltelik el egy év, és Super Bowlt játszhat. Ha ebből nem lesz film, hogy egy végtelenül szerény srác, akit ennyire lebecsülnek, ilyen magasságokba jut, akkor nagyon sok másból nem tudok elképzelni a sportfilmek piacán.”

EZRA SHAW / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP Purdynek tavaly még nem jött össze, idén viszont ott lehet a Super Bowlon.

Purdy a kétkedőkkel kapcsolatban azt mondta, része a sportnak, hogy rosszat és jót egyaránt mondanak az emberre, de számára az a fontos, hogy érezze, a társai tisztelik és kedvelik, ez pedig megvan.

Természetesen kapott kérdést Taylor Swifttel kapcsolatban is, és azt felelte, készen áll arra, hogy a Super Bowl negyedik negyedében valami olyan dolgot műveljen, amivel elszomorítja az énekesnőt.

A San Francisco szurkolóinak most azért kell szorítaniuk, hogy a csapat a nagydöntőben eljusson legalább 20 pontig, mert Purdyvel 21 találkozót nyert meg a 49ers, és ebből csak egy olyan volt, amikor nem tudott 20 pontot feltenni a táblára. A másik oldalon viszont azért dörzsölhetik a tenyerüket, mert a Chiefs Mahomesszal a fedélzeten egyszer sem kapott ki a döntőbeli riválistól.

Azt már tudni lehet, hogy a vegasi Allegiant Stadionban a San Francisco fehér, a Kansas piros mezben játszik majd, és ez a kaliforniaiaknak lehet jó kabala, mert 2004 óta 16-3-mal állnak azok a csapatok a Super Bowlban, akik fehér mezt húztak.

„A két legjobb offense csap össze, szinte biztos, hogy mindkét csapat 20 pont fölött fog termelni, úgyhogy a Super Bowlt az dönti el, kinek lesz hatékonyabb a védelme. A Chiefs-defense-től tökéletes játékot láthattunk a Baltimore ellen, ezt kell átmenteniük a nagydöntőre is. A San Franciscónak féken kell tartania Mahomest, és lehet, még ez sem elég, mindenkinek extrát kell nyújtani a győzelemhez.

Úgy érzem, három ponton belül lesz a két csapat a végén, és az izgalmakat tekintve minden idők egyik legjobb Super Bowlja vár ránk

– osztotta meg a várakozásait Kovács Sándor.

A magyar idő szerint február 12-én 00:30-kor kezdődő Super Bowlt az Arena4 élőben közvetíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik