Kultúra

Tényleg Taylor Swift dönti el az amerikai elnökválasztást?

Kevin Winter / Getty Images
Kevin Winter / Getty Images
Taylor Swift és a népszerű amerikaifutball-sztár, Travis Kelce kapcsolata valójában egy titkosszolgálati manőver része, mint ahogy a Super Bowl is. A cél mi más, mint Joe Biden újraválasztása. Ilyen és ehhez hasonló összeesküvés-elméletek öntötték el a héten az amerikai közösségi médiát. Vajon hogyan lett Amerika legnagyobb popsztárjából közellenség a jobboldalon?

Azt hihetnénk, már semmi nem lephet meg bennünket az amerikai politikában, aztán mindig történik valami felfoghatatlanul abszurd dolog. Most például az, hogy a Donald Trump mögött és mellett álló szélsőjobboldali médiagépezet Amerika legnagyobb popsztárjában találta meg a vélt ellenséget, és az elmúlt egy hétben – ahogy a volt elnökhöz közeli források fogalmaznak: – „szent háborút” indítottak Taylor Swift ellen.

Az énekesnőt többek között azzal vádolják, hogy a népszerűségét arra akarja felhasználni, hogy rávegye a rajongóit: szavazzanak Joe Bidenre. Sokan ennél is tovább mennek, és a Pentagon ügynökének nevezik, illetve egy „választási beavatkozást célzó művelet” részének, melybe még a Super Bowl manipulálása is belefér szerintük. Maga Trump egyelőre nyilvánosan nem szólalt meg az ügyben, de a Rolling Stone forrásai szerint magánbeszélgetésekben azt állította, hogy „népszerűbb”, mint Swift, és több elkötelezett rajongója van, mint az énekesnőnek.

Patrick Smith / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP Travis Kelce és Taylor Swift.

Swift egyébként meg sem szólalt közügyekben az elmúlt hetekben, és egyébként is elég baja volt a róla megjelent deepfake pornóképek miatt, melyek a múlt héten özönlötték el a közösségi médiát. Viszont a hatalmas nyilvánosság előtt zajló kapcsolata Travis Kelce amerikaifutball-játékossal hónapok óta uralja az amerikai médiát, és ettől egyre többen idegesek a Republikánus Párt holdudvarában. Kelce ráadásul már egyébként is az összeesküvéselmélet-hívő trumpisták bögyében volt, hiszen két főbenjáró bűnt is elkövetett:

  • egyrészt tavaly a Pfizerrel együttműködve hirdetést tett közzé az Instagramon, amelyben arra buzdította az embereket, hogy adassák be a Covid-19 emlékeztető oltást és az influenza elleni védőoltást is (az amerikai szélsőjobb hírhedten oltásellenes),
  • másrészt az úgynevezett konzervatívok haragját az is kiváltotta, hogy Kelce részt vett a Bud Light sör egy reklámjában, a brand viszont a szélsőjobbosok halállistáján van, amióta a marketingkampánya főszereplője a transznemű közösségi média sztárja, Dylan Mulvaney volt.

Taylor Swift a mérleg nyelve?

Ebből már látszik, hogy az amerikai közélet még a magyarhoz képest is végletesen megosztott és hiszterizált, ám első látásra nem sok logikát látni abban, hogy a választások előtt az egyik oldal nekimegy Amerika kedvencének. Taylor Swift ugyanis már egy ideje vitathatatlanul korunk legnagyobb popsztárja:

Még mindig megvan az ilyen mértékű sikerhez elengedhetetlen, fanatikus, internetes rajongótábora, ugyanakkor az elmúlt években sokat tett azért, hogy elfogadják az idősebb, akár kényesebb ízlésű zenehallgatók is. Swift nemcsak mindenkinél sikeresebben használja a közösségi médiát, és nemcsak remekül alkalmazkodik a változásokhoz, de képes több mint egy évtizede ugyanúgy releváns maradni a legfiatalabbak között, mint a vele együtt idősödők táborában

írtuk róla 2022-ben, és ez azóta csak fokozódott. Swift csaknem minden létező listarekordot megdöntött az elmúlt években, de esemény lesz bármiből, amihez neki köze van. Swiftie-nek nevezett rajongói a választások szempontjából sem elhanyagolható nagyságú tábort alkotnak, népszerűsége pedig átível a szavazói preferenciákon: egy 2023-as felmérés szerint a felnőtt amerikaiak 53 százaléka tartja magát Swift rajongójának – hasonló számról Biden és Trump is csak álmodhat.

Egy másik, még frissebb felmérés szerint Swift komolyan befolyásolhatja a választást, hiszen a megkérdezettek 18 százaléka azt mondta, hogy nagy valószínűséggel szavazna az általa támogatott jelöltre, a megkérdezettek 45 százaléka pedig az énekesnő rajongójának vallotta magát. A felmérés azt is kimutatta, hogy Taylor támogatása jelentősen vonzaná a fiatal szavazókat.

Rob Carr / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP

Ellenszenves náci Barbie-ból liberális ikon

Swift egyébként már azzal is irritálhat sokakat, hogy bár sokáig nem volt nyilvánvaló, melyik oldalhoz is húz, kulturálisan inkább a vidéki, konzervatív Amerikához kötődő countryhoz kapcsolódott, karrierje is a country fellegvárából, Nashville-ből indult. Pályája első évtizedében ráadásul teljesen tartózkodott a politikai megnyilvánulásoktól, és ugyan ma már ez viccesen hangzik, de tíz évvel ezelőtt még voltak újságcikkek, melyek azt találgatták, Swift vajon a fehérek felsőbbrendűségét hirdeti-e, illetve arról is cikkeztek, hogy az énekesnő az akkor még alt-rightnak nevezett neonácik bálványa lett. Sőt, a provokatív kijelentéseiről hírhedt feminista szerző, Camille Paglia „ellenszenves náci Barbie”-nak nevezte az énekesnőt, akinek „csillogó személyisége ijesztően idézi a fasiszta szőkéket, akik fiatalkoromban uralták a társasági életet.”

Azóta sok idő eltelt, és Swift is kijött az elefántcsonttoronyból: nyilvánosan kiállt olyan ügyekkel szemben, mint a rasszizmus, a melegek üldözése vagy a rendőri brutalitás, illetve direkt politikai nyilatkozatokat is tett. A Tennessee állambeli szenátusi versenyben 2018-ban a demokrata jelöltet, a 2020-as általános választásokon Bident támogatta, a 2020-as Miss Americana című dokumentumfilmjében pedig azt mondta, szomorú, amiért 2016-ban nem foglalt állást Trumppal szemben.

Ezt követően már megváltozott az énekesnővel szembeni hangvétel a szélsőjobbos médiában, de ahhoz, hogy közellenség legyen belőle, az kellett, hogy összejöjjön a Kansas City Chiefs tight endjével. Swift és Kelce közösen olyan közönségrétegeket kapcsolnak össze, melyek elképesztő számokat eredményeznek: amikor tavaly szeptemberben Swift kilátogatott a Chiefs és a Chicago Bears meccsére, a Fox Sports legnézettebb adása volt a héten, 24,3 millió nézővel, részben az erős női közönségnek köszönhetően. És ahányszor az énekesnő is ott van a lelátón, folyamatosan kamerák figyelik minden mozdulatát, és ezekből gyakran hír is lesz.

Dimitrios Kambouris / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP

Bunda a Super Bowl!

Az igazi pimaszság azonban az volt, hogy a Chiefs januárban bejutott a Super Bowl döntőjébe (ahol ráadásul az ellenfél is a „liberálisnak” elkönyvelt San Francisco csapata, a 49-ers lesz). Ez volt az a pont, amikor elöntötték a social mediát az összeesküvés-elméletek:

„Soha nem voltam még ennyire meggyőződve arról, hogy a Super Bowl manipulált” – posztolta Jack Lombardi, egy szélsőjobboldali influencer az X-en. „A sok felesleges és nem kívánt Taylor-tudósítással a meccseken, a KC útja a Super Bowlig teljesen forgatókönyv szerint zajlik. Következik: Travis és Taylor együtt a Super Bowl-on, boldognak és szerelmesnek tűnnek. Aztán a KC nyer. Aztán később bejelentik, hogy támogatják Bident” – írta. Később arra is utalt, hogy Swift és Kelce kapcsolatának kizárólag egy célja van: az amerikai nők manipulálása.

De nem maradt le Jack Posobiec sem, aki számos hírhedt összeesküvés-elmélet terjesztéséből kivette már a részét, legyen szó a washingtoni pizzéria pincéjéből demokrata politikus által irányított pedofilhálózatról (ez az úgynevezett Pizzagate) vagy a nagy népességcseréről, és most sem okozott csalódást:

Felkészülnek egy hadműveletre, hogy Taylor Swiftet felhasználják a választásokon minden ellen: Trump ellen, Biden mellett, meg fogják szerezni őt, és mindenkiből, akit swiftie-ként emlegetnek, szavazót fognak csinálni, figyeljétek meg!

– írta.

Terry Wyatt / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP Jesse Watters

Voltak, akik még ennél is tovább mentek: egy Jesse Watters nevű Fox-műsorvezető még január elején egyenesen a Pentagon pszichológiai hadviselési műveletének nevezte Swift közéleti ténykedését, és azt is elárulta a nézőknek, hogy négy évvel ezelőtt a Pentagon pszichológiai műveleti egysége egy NATO-találkozón felvetette: Taylor Swiftet be kéne vetni az online félretájékoztatás elleni harcban. Ehhez egy videót is mellékelt, melyben a Johns Hopkins egyetem egyik kutatója tartott nyilvános előadást a NATO kiberhadviseléssel foglalkozó központjában, és aki egy ponton példaként hozta fel Swiftet, mint aki hatékony online jelenléttel rendelkezik, és ezért esélye lenne fellépni az álhírekkel szemben. Kár, hogy a kutató nem dolgozik sem a Pentagonnak, sem az amerikai kormánynak, de Watters munkássága ismeretében ez már nem is annyira számít meredek állításnak, hiszen népszerűsítette ő már a QAnon-elméletet is.

A republikánusok a kedvességtől félnek?

Pedig akkor még meg sem jelent a New York Times eheti cikke, melyben hosszan írnak Biden újraválasztási stratégiájáról, és ebben az áll, hogy Swift a legfontosabb célpont, akit a demokraták szeretnének megnyerni támogatóként. Ebben egyébként semmi rendkívüli nincs, minden párt hagyományosan be akarja húzni a potenciális támogatókat, ráadásul Swift ugyebár már korábban is hitet tett Biden mellett, abban tehát semmi rendkívül nem lenne, ha az énekesnő idén is a demokrata jelölt támogatására szólítana fel. Sőt, abban se lenne semmi különös, ha a Chiefs ismét megnyerné a Super Bowlt, ahogy azt már tette az elmúlt években kétszer is (ha csak nem egy ördögi terv része volt már az is).

Egyelőre azonban semmi sem támasztja alá, hogy Swiftnek a szimpátián kívül bármi köze lenne a Demokrata Párthoz, pláne azt, hogy kapcsolata Kelce-vel csak egy fondorlatos politikai játszma része lenne, és nehéz elhinni, hogy a bizonytalan szavazók tömegeit meggyőzné ez a boszorkányüldözés.

Taylor Swift politikája a következőképpen foglalható össze:

1. Regisztrálj a szavazásra és szavazz minden választáson.

2. Legyetek kedvesek egymáshoz.

És ez az, ami megijeszti a republikánusokat

– írja egy immár 43 ezer lájkot számláló Twitter-poszt, miközben egyes republikánus politikusok is szembeszálltak az áradattal:

Nem tudom elhinni, hogy ebből is politikai kérdést csinálunk. A legtöbb amerikai kimerült a mindent átható megosztási politikában (utálják, amikor a baloldal csinálja, és biztos vagyok benne, hogy utálni fogják, amikor a jobboldal csinálja). Ez a választás elég szar lesz anélkül is, hogy még több hülyeséget találnánk ki, amin vitatkozhatunk. Csak hagyjuk Travist és Taylort, hogy tegyék a dolgukat. Szurkoljatok a csapatotoknak. Szurkoljatok a focinak. Hallgassátok a zenéteket. Vegyünk egy mély levegőt és lazítsunk

írta Spencer Cox, Utah állam republikánus kormányzója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik