Sport

A transznemű rivális győzelme után a magyar úszó levelet írt, hogy nem ártana átgondolni a szabályokat

Jared C. Tilton / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Jared C. Tilton / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Mi is beszámoltunk róla, hogy Lia Thomas győzött 500 yard gyorson az NCAA divízió I-es országos egyetemi bajnokságon Atlantában, ezzel ő lett az amerikai egyetemi sport első transznemű bajnoka.

Kapcsolódó
Először lett bajnok transznemű úszó a rangos amerikai versenyen
Lia Thomas a nők között indult, két tokiói ezüstérmest is megelőzött.

Szintén 500 yardon indult György Réka, a Virginia Tech magyar úszója, aki 4:41.06 perces idővel a 17. helyen zárt az előfutamban, így lemaradt a B döntőről is. A Telex szúrta ki, hogy a 2016-os riói olimpián is szerepelt György Réka a verseny után nyílt levelet írt az amerikai egyetemi sportszövetségnek (NCAA), mert úgy érzi, a transznemű sportolók indulása hátrányosan érinti a női sportolókat.

György Réka hangsúlyozta, hogy tiszteli és teljes mellszélességgel kiáll Thomas mellett, és meggyőződése, hogy semmiben sem különbözik a többi divízió I-es úszótól, akik egész életükben hajnalban keltek az edzések miatt.

Azt csinálja, ami a szenvedélye, és ehhez minden joga megvan. Másfelől szeretném kritikával illetni az NCAA-szabályt, amely lehetővé teszi, hogy versenyezzen velünk, akik nőnek születtünk. Remélem, az NCAA a jövőben kinyitja a szemét, és megváltoztatja a szabályt

– írta a magyar úszó.

Hozzátette, ez volt az utolsó egyetemi bajnoksága, és frusztrálja, hogy azért nem jutott be a legjobb 16-ba, mert elvette előle a helyet egy rivális, aki biológiai értelemben nem számít nőnek.

„Ez a helyzet bánt engem, a csapatomat, és a többi nőt az uszodában. Elvettek egy helyet attól, aki a kilencedik időt úszta, és így nem került be az A döntőbe. Minden olyan eseményen, ahol transznemű sportoló indult, egy helyet elvettek azoktól, akik biológiailag nőnek számítanak”.

György Réka azt is megemlítette, az NCAA-nek tudnia kellett, mi lesz a következménye Thomas indulásának, hogy a hírek nem arról szóltak, hogy Katharine Berkoff az első nő lett, aki 100 yard háton 49 másodperc alá jutott, hanem arról, hogy egy transznemű úszó nyert 500 yard gyorson.

„Arra kérem az NCAA-t, hogy szánjanak időt arra, hogy elgondolkodjanak az összes többi úszónő helyzetén, és próbálják meg átgondolni, hogyan éreznék magukat, ha a mi helyünkben lennének. Végezzék el a megfelelő változtatásokat a sportágunk és az úszósport jobb jövője érdekében” – zárta a levelét György Réka.

Thomas szereplése már korábban is nagy vihart kavart, decemberben például lemondott az amerikai szövetség egyik vezető tisztviselője, Cynthia Millen, mert úgy érezte, megsemmisül az esélyegyenlőség azzal, hogy Thomas biológiai neme miatt előnyt élvez az eredendően nőknek született úszókkal szemben.

Kapcsolódó
„Ez a férfitest soha nem változhat női testté”
Az amerikai úszósportban kirobban a genderháború: Cynthia Millen, az USA Swimming vezető tisztviselője, aki 30 éven át dolgozott a szervezetnél, egy transznemű sportoló elleni tiltakozása jeléül lemondott tisztségéről.

A Pennsylvaniai Egyetem színeiben versenyző Thomas 2019 tavaszán kezdte el a hormonkezelést, de magasan kiemelkedett a női mezőnyből, decemberben majdnem 40 másodpercet vert a másodikra 1500 gyorson, ami után az Egyesült Államok Úszószövetsége felülvizsgálta és módosította a transznemű sportolók alkalmasságára vonatkozó szabályzatot. Az új szabályok szerint egy háromfős orvosi testület dönti majd el, hogy a sportoló korábbi, férfiként megélt fizikai fejlődése tisztességtelen előnyhöz juttatja-e a transznemű úszókat.

Kapcsolódó
38 másodpercet vert társaira a transznemű úszó, ezért változtattak a szabályokon
A társak kiálltak Lia Thomas mellett, a szülők szabályváltozásokat követeltek.

A kiemelt képen György Réka látható egy 2020-as, Greensboróban rendezett versenyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik