Poszt ITT

A közmédia 10 legnagyobb hazugsága

Köztévé mém (közmédia)
Köztévé mém (közmédia)

Csudijó kis összeállítással készültünk az MTVA megújulásának napjára. Szavazni is lehet, tessék kattintani!

Március 15. van, kellemesen tavaszias nap, a Nap is lassan kibújik. A katonák díszegyenruhában menetelnek, magasan lobog a nemzeti zászló, a hivatalból kirendelt biodíszlet-gyerekek cukin integetnek az állami ünnepségen. Egy ilyen szép napon még a hanghibák is inkább mókásak, mint kínosak. A nemzeti ünnep mellett ne feledkezzünk meg egy másik, nyilván kevésbé fontos, de annál látványosabb eseményről:

Ma újult meg a magyar közszolgálati média.

Ha dühösek lennék, akár azt is mondhatnánk, hogy megcsúfolja a szervilis, szakmaiatlan MTVA a magyar sajtó napját azzal, hogy épp március 15-én újul meg, de – tudják mit? – ezen nem érdemes dühöngeni.

Angel kollegina korábban már összeszedte, miért is nevezhetjük nettó baromságnak, hogy a brit BBC-t állítja egyik példaképének a közmédia, úgyhogy erre most nem is térnék ide, idemásolok inkább a cikkből egy fontos gondolatot:

„A brit közszolgálati tévé etikai alapelvei a szakma gránitnál is szilárdabb erkölcsi-morális szabálygyűjteményeként szolgálnak a világ számos országában. A fejezetekre és alfejezetkre épülő iránymutatás négy pilléren áll, ezek a tisztesség, a függetlenség, az érzékenység és a megbízhatóság.”

A hőzöngést ráhagyva a Skoff Elza blogra, inkább a (nagyon nagyon nagyon közeli) múltba révedtem, és felülve a toplista készítési trendhullámra, összeszedtem

a közmédia 10 legnagyobb hazugságát.

Mielőtt szó érné a ház elejét, leszögezem: a felsorolásban valójában nem csak hazugságok szerepelnek. Van ebben megtévesztés, átverés, elhallgatás, a nézők hülyének nézése stb.

Íme:

1. Hírhamisítás, avagy a Cohn-Bendit eset

Az Orbán Viktort kritizáló francia liberális politikust 2011-ben nagyon le akarta járatni a köztévé, emiatt egyszerűen meghamisítottak egy róla szóló tudósítást. A tudósítás készítőjét a köztévé nem kirúgta, hanem előléptette: Papp Dániel jelenleg az MTVA tartalomszolgáltatási igazgatója, akiről a Fővárosi Törvényszék ítélete szerint jogosan leírható, hogy „hírhamisító”.

6. Bajor Imre halála kimarad

A Heti hetesben kormányellenes kritikákat is megfogalmazó színész-komikus halálhíréről tavaly augusztusban nem számolt be az M1 híradója. Azt mondták azért, mert Bajor Imre nem volt Kossuth-díjas, közleményükban azt írták: „a Híradó gyakorlata szerint, művészek esetében a Kossuth-díj az a , amely esetben egy halálhír feltétlenül bekerül az összeállításba”. Gyorsan kiderült, hogy hazudtak.

7. Hírek elhallgatása

Van amikor a hírek hamisításába sem öl elég energiát a közmédia, inkább elhallgatja vagy elbagatellizálja azokat. Legutóbb például a paksi blokkolásról szóló hír nem került be a híradóba, korábban a kétharmad bukására kellett 29 percet várni. De olyan is volt, hogy a legkevésbé sem KDNP-kompatibilis, Eurovízió-győztes Conchita Wurst maradt ki az eurovíziós döntőről szóló tudósításból.

8. Cinikus arrogancia

Mostanság a Skoff Elza nevű blogban szörnyülködik az MTVA azon, hogy egyes hírportálok miért érdeklődnek annyira az évi 80 milliárd közpénzt elköltése után, de a sajtóosztályuk is remekül fogalmaz cinikus és arrogáns válaszleveleket. Az Index egyik újságírójánál például – aki az új köztévés kollégák ideológiai neveltetéséről érdeklődött – revansként esetleges elbocsátásáról érdeklődtek. Velünk is volt hasonló: emlékezetes, amikor 2012-ben rákérdeztünk, a közmédia miért nem foglalkoznak eleget a parasportolókkal, miért nem közvetítették a paralimpiai megnyitót sem, a közmédia válaszában visszakérdezett, hogy és mi mennyit foglalkoztunk az eseménnyel. Cseppet sem zárójeles megjegyzés: abban az évben a Hír24 elnyerte a Magyar Paralimpiai Bizottság médiadíját

9. A nézők totális hülyének nézése

„Gazdasági elemző” Béla a legtipikusabb esete annak, hogyan nézi teljesen hülyének a közszolgálti televízió saját nézőit. Béla mellett, aki kőegyszerű üzenetekkel próbálja közvetíteni a jóhíreket, ott vannak még az MTVA által oly szívesen használt kamu utca emberei is, akik elmondják miért szupi-szuper minden.

10. A kormánypropaganda kritikátlan átvétele

Ez egy nagy kategória, lehetne jobban cizellálni, de a lényeg, hogy bár sok mindent lehet várni a közszolgálati médiától – a hírhamisítástól, szervilizmuson, cinizmuson át, a hírek elhallgatásáig kb bármit – alapvető működési elvük a kormánypropaganda kritikátlan továbbközlése. Legyen szó például a kijevi tüntetők leterroristázásáról, az RTL Klub anyázárásól, gazdasági bevándorlózásról, az összmédiás reklámadó ellenes demonstráció elbagatellizásáról, vagy az épp aktuális patás ördög (Gyurcsány, Bajnai, Simicska, Goodfriend, Bilderberg-csoport, EU, USA, Norvégia stb) démonizálárásól.

 

De legalább szép az új stúdiójuk.


Fotó: MTI 

És most! Szavazás!

Olvasói sztorik