Poszt ITT

A kormány pincsikutyája is odacsapott az RTL-nek

Politizáló, kormánykritikus híradót ad a csatorna, ami a szórakoztatást tartotta legfőbb feladatának – minő borzalom! Lomnici Zoltán fejét ezúttal nem takarták ki.

Politizáló, kormánykritikus híradót ad a csatorna, ami a szórakoztatást tartotta legfőbb feladatának – minő borzalom! Lomnici Zoltán fejét ezúttal nem takarták ki.

Vasárnap az M1-en a Lényeg című műsorban az RTL Klub volt terítéken – a nyolcvanmilliárd forint közpénzen hízó MTVA szokása szerint most is más háza táján sepregetett. A reklámadó bejelentése óta megszaporodtak a politikai tudósítások – vetette a csatorna szemére a műsorvezető.

Mindjárt a riport elején nagyot dobott az MTVA, bevágták ugyanis Lominci Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság akkori elnökét egy 15 évvel ezelőtti archív felvételről, melyen arról beszél, hogyan bontották volna fel annak idején az RTL Klub műsorszolgáltatási szerződését. Korábban a köztévé hanyatlásának első szembetűnő jele éppen az volt, hogy Lomnici fejét egyszerűen kitakarták a háttérből egy interjú alatt, mert vezetői utasításra semmilyen formában nem kerülhetett adásba.

Megszólaltatták Antal Zsolt médiakutatót is, aki nagy meglepetésre a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense. Szerinte az, hogy az RTL Klub a szórakoztatást tűzte ki fő céljául, csak hátránnyal járt. Azt sajnos nem tudtuk meg, hogy egy vezető kereskedelmi csatornának mégis mit kellene célul tűznie, azt viszont igen, hogy a butító RTL elterelte a nézőket a közélet felől, holott előbb még pont az volt a baj, hogy politizáló híradót adnak.

A szerkesztő úgy látja, hogy az RTL Klub meg akart változtatni olyan társadalmi modelleket, mint a család és fontossága. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének vezetője, Székely Hajnalka egy tíz évvel ezelőtti műsort hoz fel példaként, amiben két családban kicserélték az anyukákat. Szerinte a valóságshow-k megnehezítik a gyermeknevelést.

A riport azt is felrója az RTL-nek, hogy hányszor büntette meg a médiahatóság, ennek ellenére a „balliberális kormány” meghosszabbította sugárzási jogát. Grafikont is készítettek, amiből kitűnik, hogy az RTL csaknem 49 millió forintos büntetést kapott idén, míg a Duna és az MTV együtt csak 31 milliót szedett össze.

Ezután Barcza Györgyöt, a Napi Gazdaság főszerkesztőjét szólaltatták meg azzal kapcsolatban, hogy az RTL Klub egy egyébként legális könyvelési eljárással az elmúlt két évben nem fizetett társasági adót. Barcza lapja korábban „leleplező” cikket közölt az RTL vezetőinek nagyon magas keresetéről, majd miután kiderült, hogy csúnyán elnézték és a vezetők valójában nem 1,6 milliárd, hanem csak 1,6 millió forintot kaptak összesen egy évre, technikai hibára fogták a tévedést. Ezt az RTL-vezér is észrevételezte, mire Barcza sértődötten kikérte magának a „kioktatást” és alázatot kért Dirk Gerkenstől.

A Nézőpont Intézet elemzője, Törteli István elképesztő számokkal állt elő: júliusban hat csatorna tizenkilenc hírben foglalkozott a reklámadóval és ebből nyolc az RTL Klubon volt látható. A MÚOSZ volt főtitkára, Bencsik Gábor szerint pedig ahhoz igazodik a csatorna, hogy milyen adókat rónak ki rá.

És sehol egy rezsicsökkentésből vett zenélő bicikli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik