Poszt ITT

Bemondó – Ön tart attól, hogy a szerződéses válság gondot okozhat a kórházi betegellátásban?

Több kórháznál problémát okozhat az, hogy július elsejével lejár az APEH moratóriuma a színlelt szerződések felszámolására. A korábban bt.-vel szerződött intézményeket – főleg a műtétek területén dolgozó – orvosok hagyhatják ott, ha nem kínálnak elég magas fizetést munkájukért.

Az első nagyobb botrány múlt héten robbant ki a zalaegerszegi megyei kórházban. Az intézmény 250 orvosának egyharmada eddig társas vállalkozásban végezte munkáját, de közreműködői szerződésüket felmondta az intézmény vezetése, az úgynevezett színlelt szerződésekre megszabott moratórium lejártával. A kórház – kevesebb fizetésért – más foglalkoztatási jogviszonyt ajánlott fel, ezt azonban húszan nem fogadták el. Más, főként vidéki kórházakból is érkezett azonban jelzés, hogy hasonló problémával küszködnek.

Magyarországon jelenleg az orvosok 12,5 százaléka nem alkalmazotti státusban, hanem egyéb jogviszonyban, közreműködőként látja el feladatát. Egy 2003-as törvény szerint a doktorok szabadon dönthetnek arról, hogy alkalmazottként vagy közreműködőként dolgoznak egy intézetben. Az APEH szerint azonban bt. beltagja nem szerződhet önkormányzati tulajdonban levő kórházzal. Az mindenesetre nem törvényes, ha valaki délelőtt közalkalmazottként dolgozik, délután pedig ugyanabban a kórházban vállalkozóként látja el a feladatát. Ez a helyzet egyébként annak idején is épp a szakemberhiány miatt alakult ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik