Poszt ITT

Bemondó – A bankok az ügyfelekre hárítják a különadót

Elvi okokból elfogadhatatlannak tartja a Magyar Bankszövetség a Gyurcsány-csomag részeként bejelentett újabb banki különadót, ami által a pénzintézetek állami kamattámogatással elért profitjából jutna bevételhez a költségvetés. Erdei Tamás, a szövetség elnöke szerint ugyanis a kamattámogatásból nem a bankok, hanem az ügyfelek profitálnak, a bankok csupán kvázi ügynökként járnak el, és az ebből származó banki nyereség szigorúan behatárolt. Amennyiben a parlament megszavazná a banki járadékot, úgy a bankszövetség jogi útra terelné az ügyet, és az Alkotmánybírósághoz fordulna – mondta el a FigyelőNet kérdésére Erdei. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ha viszont mégis életbe lépne a jogszabály, úgy az új adóval együtt járó többletterheket az ügyfeleikre hárítják a pénzintézetek.

“Ez nem zsarolás, pusztán figyelmeztetés a kormány felé”, fogalmazott a szakember, hogy mindenki tisztán láthassa: a banki különadóval nem a bankokat, hanem az állampolgárokat sújtanák. “Ennél tisztább dolog lenne egyszerűen csökkenteni vagy megvonni az állami kamattámogatást” – tette hozzá Erdei.

A szövetség álláspontja szerint a bankszektor – a költségvetés rendbe tétele érdekében átmenetileg – szívesen megfizeti az úgynevezett szolidaritási adót, és akár azt is lehetségesnek tartja, hogy szektorsemleges módon több szolidaritási adót szedjen a kormány a nyereséges vállalatoktól. Az elképzelést a bankvezető nem részletezte, de annyit mondott, hogy a nagyobb profittal rendelkező cégek esetleg sávosan több társasági nyereségadót fizethetnének, mint az egyébként tervezett négyszázalékos teher.

Ami a bankok profitját illeti, Erdei Tamás szerint nem kiugró a szektor jövedelmezősége sem más szektorokhoz, sem a Nyugat-Európában tevékenykedő hitelintézetekhez képest. A lapunk által vizsgált friss statisztikák ugyanakkor ennek ellenkezőjét mutatják: az európai átlag több mint kétszeresét profitálják a hazai hitelintézetek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik