Otthon

Problémákat jelezhet előre, ha rosszul alszik a 30-as éveiben

Getty Images
Getty Images

Egy új tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik harmincas-negyvenes éveikben nem tudnak egybefüggően aludni az éjszakák során, egy évtizeddel később több mint kétszer nagyobb valószínűséggel fordulnak elő memória- és gondolkodási problémák, mint azoknál, akiknek nincsenek alvásproblémáik, írja a hvg.hu a CNN cikkére hivatkozva.

A Neurology című folyóiratban megjelent kutatás leírása szerint a Kaliforniai Egyetem tudósai a 2000-es évek elején több száz ember alvásának minőségét rögzítették. A résztvevők átlagéletkora 40 év volt. Több mint egy évtizeddel később, 2015 és 2016 között a kutatók a kutatásban résztvevők közül 526 személy kognitív képességét elemezték szabványos interjúk és kognitív képességtesztek segítségével.

A vizsgálat résztvevői átlagosan hat órán át aludtak éjszakánként, és az alvási idejük nagyjából ötöde töredezett volt. A kutatás megállapította, hogy azok, akik a 30-as, 40-es éveikben rosszul aludtak éjszakánként, egy évtizeddel később rosszabbul teljesítettek a kognitív teszteken, mint azok, akiknek nem volt baj az alvásukkal.

A kutatók hangsúlyozták, hogy mivel viszonylag kicsi mintával dolgoztak, így nem tudták megállapítani, hogy van-e szignifikáns különbség a nemek vagy a különböző etnikai csoportok között.

Yue Leng, a tanulmány vezető szerzője, az egyetem pszichiátere szerint szerint mivel az Alzheimer-kór jelei már egy évtizeddel a betegség megjelenése előtt észlelhetők, az alvási problémák és a kognitív képességek hanyatlása közötti összefüggés megértése kritikus fontosságú.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik