Média

Andy Vajna pénzt kap a Médiatanácstól, Mészáros Lőrincék rádiója pályázni kényszerül

Andy Vajna. Fotó: Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a százéves Filmgyár jubileumi ünnepségén a Mafilm Róna utcai telepén 2017. szeptember 7-én.
Andy Vajna. Fotó: Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a százéves Filmgyár jubileumi ünnepségén a Mafilm Róna utcai telepén 2017. szeptember 7-én.
Andy Vajna Rádió 1 hálózatának anyagi támogatásáról és a Mészáros Lőrinchez köthető Gong Rádió keceli rádiós frekvenciájának pályáztatásáról is döntött a Médiatanács.

A Médiatanács pályázatot ír ki a Gong Rádió Kft. által immáron 12 éve használt Kecel FM 99,6 MHz-es helyi kereskedelmi rádiós hullámsávra, mivel a kft. médiaszolgáltatási jogosultsága hamarosan lejár az érintett frekvencián – jelentette be ezzel kapcsolatos keddi döntését a testület pénteken. Mindez azt jelenti, hogy ha a Gong Rádió Kft., illetve azt tavaly 300 millió forintért megvásárló Talentis Group úgy dönt, hogy továbbra is szeretné a keceli rádiós frekvenciát használni, akkor pályázatot kell benyújtaniuk a grémiumhoz. Az anyavállalat, a Talentis vezetője Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos, illetve felesége, Mészáros Beatrix.

Mészáros Lőrinc és Mészáros Beatrix a parlamenti alakuló ülésen. Fotó: Marjai János / 24.hu

A Médiatanács a Médiatörvény alapján nem tudta elkerülni, hogy pályázat kiírása nélkül hosszabbítson, ugyanis a Gong 12 évvel ezelőtt megszerzett 7 éves médiaszolgáltatási jogosultságát 5 évvel ezelőtt egyszer már meghosszabbította, a jogszabály pedig csak egyszeri újbóli pályázat nélküli hosszabbítást tesz lehetővé. Mindez azt jelenti, hogy egy lehetséges majdani pályázó elvben akár hozzájuthat Mészárosék eddigi frekvenciájához.

A Médiatanács mostanra már közzé is tette a kereskedelmi rádiós frekvenciapályázat első tervezetét honlapján. Ez alapján a vételkörzettel 9,5 ezer hallgató érhető el potenciálisan. Az adást napi 24 órában kell biztosítani, és ezért évente legalább 170 ezer forint plusz áfa összeg médiaszolgáltatási alapdíjat vár a Médiatanács a pályázóktól, de természetesen plusz pontot jelent, ha valaki többet is vállal.

Csak most okézták a Kontakt Rádió névváltását

A grémium eheti ülésén egyébként hozzájárulását adta, hogy a kisközösségi Kontakt Rádió új néven, Broadway Rádióként folytassa médiaszolgáltatását a Budapest 87,6 MHz-es frekvencián, Terézváros térségében. (A rádió, melyről korábban megírtuk, hogy teljesen megújult, főszerkesztőt váltott és újra helyre költözött, már idén március óta ilyen néven sugárzott.) 

rádió
Megújult az egyik budapesti rádió
A belvárosi FM 87,6 MHz használójáról van szó, mely Broadway rádióként üzemel tovább és 10 év után főszerkesztőt is váltott. A névváltásnak a Médiatanács oldalán még nem látszik nyoma.

Mehet a Sirius

A tanács pénteken megerősítette azt is, hogy tudomásul vette, és a hatósági szerződésekben is átvezeti azt a Médiatörvény alapján kötelező bejelentést, amely a kiskunmajsai és a kiskunfélegyházai Sirius Rádió médiaszolgáltatójának cégadatváltozásairól szól, eszerint a Félegyházi Hírlap Kft. egyedüli új tulajdonosa a Radio Plus Kft. A vevő egyébként Andy Vajna kormánybiztos, Magyarország legbefolyásosabb médiavezetőjének vállalkozása, a Rádió 1 hálózat üzemeltetője.

Andy Vajna (középen), Habony Árpád (balra) és Havasi Bertalan (jobbra) társaságában
Andy Vajna felvásárolta a Siriust
A Kiskunmajsán és Kiskunfélegyházán működő Sirius Rádió a tulajdonosváltása után ügyvezetőt is váltott, a cég pedig beköltözött a Rádió 1 és a Retro Rádió mellé Budapestre.
Vidus Gabriella (balra) a 2. helyre szorult vissza, Andy Vajna (középen) most először került az élre. Varga Zoltán egy helyet lépett előre.
Andy Vajna először előzte meg az RTL vezérét
Andy Vajna és Mészáros Lőrinc közé fért be Marketing&Media a TOP50 - A legbefolyásosabb emberek a magyar médiaiparban című listájára Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója és Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa.

Andy Vajna Rádió 1 hálózata közpénzen gyárthat műsorokat

A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében rendszeresen jelentkező rádiós műsorok egyéves gyártásának támogatására meghirdetett idei pályázat első fordulójában összesen 73,9 millió forintot ítélt oda 22 helyi illetve körzeti rádió 25 hír-, szolgáltató vagy tematikus magazinműsorának készítésére. A támogatott kereskedelmi rádiók között van három – a zalaegerszegi, a pécsi és a békéscsabai – frekvenciával a budapesti székhelyű Rádió 1 is. A Médiatanáccsal filmügyi kormánybiztosként is kapcsolatban álló milliárdos kormánybiztos, Andy Vajna rádiójának támogatása mellett pénzt kap a kiskőrösi Kunság Rádió, a fehérgyarmati székhelyű Rádió Som, a Rádió Most Kaposvár két műsorral, a miskolci Rádió M, a gyöngyösi FM7 Rádió és a Tamási Rádió is.

A közösségi rádiók közül támogatja a testület a miskolci Csillagpont Rádiót és a szintén miskolci székhelyű Európa Rádiót a sátoraljaújhelyi és a debreceni frekvenciához köthető két pályázatával, a szentgotthárdi székhelyű Radio Monostert, illetve a fővárosból a Mária Rádiót két műsorral, a Magyar Katolikus Rádiót, az InfoRádiót, a Klubrádiót és a Trend FM-et két műsorral. A kisközösségi állomások közül támogatásban részesül a Rádió Törökszentmiklós, a nyíregyházi Mustár Rádió, a székesfehérvári Alpha Rádió és a szombathelyi Credo Rádió.

Pénz tévéfilmekre

A Médiatanács bejelentette azt is, hogy a televíziófilmek gyártását célzó Fehér György-pályázaton idén is öt alkotást támogat, erre összesen 600 millió forintot szánnak. Két regényfeldolgozást láthatunk majd: Móricz Zsigmond azonos című kisregényét, a Házasságtörést viszi filmre Vitézy László, mely a Trianon utáni Magyarországon élő kishivatalnok vívódásáról szól, míg Dombrovszky Linda Szabó Magda Pilátus című regényét dolgozza fel, egy idős anya és a róla anyagilag gondoskodó, de rideg lánya történetéről. Két történelmi film is várható: A mayerlingi rejtély című filmben Pajer Róbert rendező Habsburg Rudolf herceg 1889-es halálának titokzatos körülményeit járja körbe, Novák Tamás pedig A halálügyészben az 1956-os események utáni megtorlás egyik kiemelt, győri perét állítja filmje középpontjába egy frissen végzett ügyész, Grátz Endre igaz történetén keresztül. Miklauzic Bence Nino bárkája című alkotása mai környezetben, egy olyan vendéglőben játszódik majd, ahol megváltozott munkaképességű emberekkel együtt dolgozik egy simlis, de szerethető főnök. A filmeknek a pályázati felhívásban foglaltaknak megfelelően 2019. június 30-ig kell elkészülniük, és azokat jövő év végéig mutatják majd be a közmédia csatornái.

Médiahatóság: A 24.hu megelőzte az Origót
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerint a második legfontosabb webes hírmédium volt a választások napján a 24.hu. A hatóság kutatása szerint csökkent a tévé szerepe, de még mindig erős.
Andy Vajnáék újabb esélyt kaptak a Médiatanácstól, hiába a bíróság ítélete
A Médiatanács a héten megtalálta a módját, hogyan tarthatná bent a kormánybiztos partnerét a velencei rádiós frekvenciapályázaton a szarvashibák és a bíróság jogellenességet megállapító ítélete ellenére.

Borítókép:  Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a százéves Filmgyár jubileumi ünnepségén a Mafilm Róna utcai telepén 2017. szeptember 7-én. Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik